Vyučení řemeslu pomáhá mladým lidem zůstat ve městě

IMG 0811Sto padesát let existence, osm učebních oborů, rozšiřující se nabídka kvalitních oborových praxí a velký zájem firem o absolventy. A z toho pramenící snadné nalezení zaměstnání po škole, to je stručná charakteristika Střední školy řemesel ve Velkém Meziříčí. V roce 2014 se z rozhodnutí Kraje Vysočina sloučila s Hotelovou školou Světlá, toto sloučení přineslo navzdory pesimistickým předpovědím výrazná pozitiva, zejména pro žáky. „Vyučením u nás získají žáci možnost pracovat v místě bydliště, nemusí se stěhovat za prací, což je pro mne osobně velmi důležité. Odchodem mladých by se z Meziříčí mohlo stát mrtvé město,“ říká ředitelka školy, Marie Paľovová.

Vlastní sloučení přineslo praktické výhody zejména pro učební obory a pozvedlo jejich výuku. Zapojily se do programu IROP a projektu Zvýšení kompetencí žáků, spolufinancovaného Evropskou unií. Jeho principem je zkvalitnění materiálového vybavení učeben, konkrétně vybudování svařovny CO2 a elektrickým obloukem, novými cvičnými panely pro elektrikáře či diagnostické zařízení pro automechaniky. Dalším probíhajícím projektem jsou v rámci programu Erasmus plus zahraniční odborné stáže v jižním Rakousku, rozšířené i pro žáky učňovských oborů. „V letošním srpnu odjeli čtyři žáci oboru opravář a automechanik, do budoucna se rýsuje možnost, že by vyjelo až dvacet dětí na jeden turnus,“ podotýká Paľovová.

Nepokulhává ani využívání on-line výukových programů. Jeden takový, Kulinářské umění, právě testuje obor Kuchař-číšník. Jde o kurz, pro který zakoupila škola 15 tabletů.  A počítá se s tím, že po třech letech toto vybavení zcela nahradí klasické učebnice. O šikovné učně gastronomických oborů dnes mají zájem na praxi i zaměstnání restaurace a hotely jak z Meziříčí, tak z Třebíče, Brna či Jihlavy.

„Základem učňovského školství je kvalitní nabídka praxí během studia. Na ní se velmi intenzivně, řekl bych až v rámci nadstandardních vztahů s naší školou, podílí řada meziříčských firem. Za všechny bych uvedl Výtahy, Gremis, Jelínkovu vilu a další. Nejen že poskytují praktické poznatky praktikantům, ale během roku si i tipují žáky, a o některé konkrétní projeví zájem ještě před jejich vyučením,“ vyzdvihl spolupráci zástupce ředitelky Milan Veber a dodal: „Důkazem této úzké spolupráce je obnovení učebního oboru Výtahář. Nastoupí do něj letos čtyři žáci a praxi, kterou budou mít ve druhém a třetím ročníku, jim zajistí firma Výtahy. Pokud budou mít zájem, nabídne jim také pracovní uplatnění po škole.“

V posledních letech zaznamenala škola několik výrazných úspěchů svých žáků. Již tradiční skvělá umístnění v gastrosoutěžích studentů Hotelové školy doplnily úspěchy učňů na svářečských kláních elektrickým obloukem. Letos to byla první místa v národní a mezinárodní soutěži Zlatý pohár Linde. Svou pozornost směřuje vedení školy i směrem k budoucím žákům. „Snažíme se spolupracovat i se základními školami, v rámci podepsaného memoranda umožňujeme školákům přístup do vyučování, do dílen, aby si řemeslo prohlédli a mohli se tak lépe rozhodnout kam po základní škole. Nezapomínáme ani na dospělé, nabízíme jim rekvalifikační kurzy i svářečské přeškolení s možností získat evropské certifikáty,“ připomněla další z činností školy její ředitelka.

Letošní rok je pro bývalou hospodářskou a později Střední školu řemesel a služeb jubilejní. Je to právě sto padesát let od jejího vzniku v roce 1867 a toto jubileum bude připomenuto v rámci 40. ročníku Gastrodne a s ním spojené Podzimní výstavy.

Jitka Kočí

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.