Pokořili jsme hranici 50 tisíc výjezdů

pexels-karolina-grabowska-4021779Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina má za sebou nejnáročnější rok v celé své historii. Vůbec poprvé jsme pokořili hranici padesáti tisíc výjezdů a ošetřili bezmála třicet čtyři tisíc pacientů. Do terénu vyrážely posádky záchranářů v loňském roce každých deset minut. 

Celkem jsme za rok 2022 uskutečnili 50 736 výjezdů, což je vůbec nejvyšší číslo od vzniku jednotné krajské organizace v roce 2004. Předloni bylo téměř o tři a půl tisíce výjezdů méně, v roce 2000 dokonce o necelých pět tisíc. Pomoc našich záchranářů si vyžádalo 33 948 pacientů, tedy v průměru každý patnáctý občan Kraje Vysočina.

V loňském roce vyjížděli k pacientům nejčastěji záchranáři z Jihlavy, celkem 10 621krát. Druhou nejvytíženější výjezdovou základnou byla s šesti tisíci zásahy Třebíč a třetí Havlíčkův Brod, s téměř čtyřmi tisíci výjezdy. Více jak sedmdesát procent všech našich zásahů jsme uskutečnili k pacientům se somatickými obtížemi jako dušnost, kolaps, horečka či vysoký krevní tlak. Častou diagnózou však byly i bolesti na hrudi, břišní koliky nebo cévní mozkové příhody. Přes devět tisíc výjezdů bylo k pacientům s úrazy a 1 756 zásahů si vyžádaly dopravní nehody.

Rekordní počet vzletů

A to nejsou jediná čísla, která trhala rekordy. Nejvíce vzletů má za sebou i vrtulník letecké záchranné služby z Jihlavy, který byl do akce vyslán 658krát. Překonal tak dosavadní prvenství z roku 2007, kdy uskutečnil 653 vzletů.

Linka 155 zvonila každých pět minut

Rušný rok mají za sebou nejen záchranáři v terénu, ale také operátoři zdravotnického operačního střediska v Jihlavě, kteří za rok 2022 odbavili dohromady bezmála půl milionu hovorů. Jen na tísňové lince 155 jich přijali celkem 98 647, tedy téměř o sedm a půl tisíce více, než v předchozím roce. Ve třech stovkách případů poskytli naši operátoři telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci (TANR), která patří vůbec mezi ty nejnáročnější úkony při práci na operačním středisku.

Petr Janáček, tiskový mluvčí
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.