Až 2 miliony korun na sociální službu by mohly přijít od obcí

wheelchair-749985 1280Obce budou spolufinancovat sociální služby v síti ORP Velké Meziříčí na základě smlouvy, kterou schválili zastupitelé na svém jednání v úterý 12. září. Konkrétně jde o příspěvek na terénní pečovatelskou službu.

„Jde o smlouvu, díky které by do systému terénní pečovatelské služby mohly z obcí mikroregionu přitéct až dva miliony korun. Terénní pečovatelská služba je nejdůležitější a nejrozsáhlejší službou, kterou poskytují Sociální služby města,“ uvedl místostarosta Martin Kaman. Služba pomáhá lidem se sníženou soběstačností z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení. Zahrnuje pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně, zajištění stravy, pomoc při zajištění chodu domácnosti a podobně.

Smlouvu, kterou nyní schválilo velkomeziříčské zastupitelstvo, budou postupně projednávat zastupitelstva všech obcí v ORP Velké Meziříčí tak, aby byla jejich rozhodnutí o zapojení do financování známa co nejdříve, město mohlo uzavřít smlouvy a poté připravit a vyhlásit Grantový program města Velké Meziříčí pro terénní pečovatelskou službu.

Spolufinancování sociální služby obcemi v síti ORP Velké Meziříčí je pilotní projekt v Kraji Vysočina se zahájením od prvního ledna 2024. Postupně by mohl být zaveden na celém území kraje.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.