Úpravna vody má za sebou rekonstrukci, zkušební provoz i slavnostní otevření

IMG 0312AKTUALIZOVÁNO O NOVÉ VIDEO:

Zmodernizovaná úpravna vody v Mostištích byla po ročním zkušebním provozu slavnostně otevřena. Zajišťuje kvalitní pitnou vodu pro víc jak osmdesát tisíc obyvatel zejména Velkého Meziříčí a zdejšího regionu, ale i domácnostem na Třebíčsku.


Úpravna vody dnes používá tu nejmodernější technologii čištění a úpravy surové vody, kterou odebírá z přehrady Mostiště. „Kvalita surové vody je bohužel poměrně špatná," sdělila Dagmar Zvěřinová, předsedkyně představenstva Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko, který je investorem rekonstrukce. V okolí přehrady se totiž využívá zemědělská půda a do vody se tak mohou dostat pesticidy, ale také fosfor nebo dusík. Eroze způsobuje i zakalení vody. „V okolí přehrady navíc žije asi 10 tisíc obyvatel v malých obcích, kde se dosud odpadní voda nečistí v takovém rozsahu, jak by měla a v neposlední řadě se na zhoršené kvalitě vody podílí i chov ryb ve více než 180 rybnících v okolí," vysvětlila Zvěřinová.
Zpracování surové vody na pitnou dnes probíhá ve zhruba pěti separačních stupních. „Dřív úprava vody probíhala na dvou stupních – čiření a filtrace přes pískové filtry. Dnes je separačních stupňů zhruba pět. První je flotace – čištění rozpuštěným vzduchem –, druhý písková filtrace, následuje ozonizace, filtrace přes aktivní granulované uhlí, které odstraňuje různé pachy a chutě z vody, a pak je to UV záření. K tomu stále používáme pro hygienické zabezpečení vody oxid chloričitý a chlor, ovšem v daleko menších dávkách než před rekonstrukcí. Vápenné hospodářství pak upravuje PH vody na požadovanou hodnotu a řeší se i tvrdost vody," popsal stručně celý proces Jiří Dvořák, vedoucí Úpravny vody Mostiště. Nově řešené je i následné kalové hospodářství.
Na počátku celého procesu ale stojí ryby, a to pstruzi duhoví. Slouží jako tzv. biologický indikátor toxicity. To znamená, že jsou umístěni v nádrži, kam proudí surová voda přímo z přehrady ještě před úpravou. Ryby by tak jako první zaznamenaly toxickou látku, uhynuly by, což by bylo pro vodohospodáře varovným signálem.
Zatímco dosavadní technologie v úpravně vody fungovaly na hranici svých možností, nyní budou vodohospodáři schopni reagovat i na větší znečištění vody v přehradě. „Celý proces úpravy sleduje množství čidel na zákal vody, obsah organických látek, měření pH, obsah kyslíku, ozonu, chloru a podobně, takže průběžně vidíme, jak se voda zlepšuje a pokud je něco v nepořádku, můžeme mnohem dříve reagovat a změnit výrobní proces. Dosud jsme byli odkázáni na výsledky laboratoří," sdělil předseda představenstva Vodárenské akciové společnosti Jindřich Král.
Celková modernizace úpravny vody, která byla v provozu od roku 1964, tedy více než 50 let, začala v březnu roku 2012. Uskutečnit ji bylo možné díky významné dotaci Evropské unie, která činila 85 %. Dalších 5 % dotace bylo ze Státního fondu životního prostředí České republiky. „Cena díla činí 489.574.404 Kč, z toho dotace SFŽP ČR je 19.818.144 Kč a z Evropské unie 336.908.453 Kč. Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko se podílí vlastními zdroji částkou 132.807 Kč a dále je na tuto akci vzat úvěr ve výši 110.000.000 Kč," upřesnila financování projektu Dagmar Zvěřinová.
Kromě úpravny vody byl v rámci projektu zrekonstruován ještě výtlačný řad z úpravny na vodojem Vídeň, vlastní vodojem Vídeň a propoj výtlačných řadů z úpravny vody do řídicích vodojemů Vídeň a Cyrilov. Celá investice byla o to náročnější, že byla prováděna za plného provozu tak, aby lidé nepocítili problémy se zásobováním pitnou vodou.

Martina Strnadová

Technické zajímavosti

Úpravna vody Mostiště je nejvýznamnějším zdrojem vodárenské soustavy jihozápadní Moravy. Zásobuje pitnou vodou města Žďár nad Sázavou, Třebíč, Velké Meziříčí, Velkou Bíteš a desítky menších obcí.
Zdroj surové vody – vodárenská nádrž Mostiště s celkovou zatopenou plochou 93 hektarů, maximální výškou hladiny 31
Jímání surové vody z nádrže je možné ze tří horizontů – 9 m, 14,4 m a 19,4 m, havarijní odběr je možný ze dna nádrže.
Úpravna vody má maximální výkon 200 l/s upravené vody.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.