Začíná restaurace fresek v rytířském sálu zámku

FRESKY 015 Rodina Podstatzkých se pouští do obnovy vzácných fresek v rytířském sálu zámku ve Velkém Meziříčí. Po jejich restauraci a celkové opravě sálu si je bude moci prohlédnout veřejnost.

„Na obnovu fresek jsme se chystali několik let, ale pořád byly na programu důležitější věci. Jsme moc rádi, že konečně došlo i na ně, neboť jsou historicky velice zajímavé nejenom z hlediska Velkého Meziříčí, ale celé Moravy,“ říká jeden z majitelů zámku Johann Podstatzky-Lichtenstein. Podle něj bude opravený sál s obnovenými freskami exkluzivní. „Samozřejmě jej zpřístupníme veřejnosti. Chceme, aby to mohli vidět lidi, proto to děláme,“ dodává s tím, že si velmi cení pomoci města.

„Jsem rád, že zastupitelé dnes, 16. února, dlouho připravovanou opravu podpořili a schválili podíl města na této akci ve výši 400.000 korun. Až budou fresky obnoveny, bude to pro město opravdový unikát,“ uvedl starosta Radovan Necid. Příslib dotace z ministerstva kultury na regeneraci městských památkových zón a městských památkových rezervací je přitom pro rok 2016 ve výši 1.390.000 Kč. Město se letos vzdalo všech oprav jiných kulturních památek ve prospěch fresek na zámku. Celá dotace tedy půjde na ně.

Fresky zachycují světský život, už tím jsou výjimečné

Fresky pocházejí snad ze třináctého století, možná jsou mladší. Více určí až jejich důkladné odkrytí a zrestaurování. Kdyby se ovšem ukázalo, že jsou naopak starší, mohlo by to posunout i datování vzniku hradu. V jistém směru jsou unikátní už teď. „Zachycují zřejmě světský život. Podle provedených sond se předpokládá turnajová scéna, snad rytířský epos. V tom spočívá jejich výjimečnost. Dosud známé fresky ze stejného období se dochovaly v církevních stavbách, kde téma je jiné – příběhy z Bible, život světců,“ popisuje historička velkomeziříčského muzea Marie Ripperová s tím, že skutečný význam fresek se ukáže až po jejich odkrytí.

Zatím alespoň to málo, co už je odkryto, popsal Aleš Flídr, historik Masarykovy univerzity: na jedné stěně jsou vidět detaily se štítem nesoucím erb orlího křídla, nad ním je helmice na vrcholu bohatě zdobená péřovým chocholem. Na protější, severozápadní stěně lze spatřit lidské a koňské nohy v dlouhém průvodu, téměř neznatelné základy architektury a napravo velmi dobře dochované figury lidského páru držícího se za ruce. Nad nimi jsou vidět písmena asi velmi rozsáhlého nápisu, který pravděpodobně osvětlí scénu zobrazenou pod ním.

„Rozhodně už teď můžeme o freskách říci, že vypovídají o významném postavení pánů z Meziříčí. Podle obsahu a případného textu by mohly např. doplnit dějiny zámku nebo rodu erbu křídla (z Meziříčí, z Lomnice),“ dodává k tomu Marie Ripperová.

Obnova fresek bude stát více než dva miliony

Nejnáročnější a nejdražší bude odkrýt všechny staré vrstvy a restaurovat malby pod tím. Z dalších prací bude třeba vyjmout nevhodné vysprávky, hloubkově zpevnit ponechané omítky a zdivo, opravit ostatní dochované historické prvky stěn a také odkrýt, očistit a restaurovat kamenné prvky a povrchy klenby. Některá místa jsou bohužel poškozena nešetrnými zásahy v minulosti, ale některá jsou zachovalá.

Plocha malovaných stěn s freskami tvoří 64 metrů čtverečních. Celý rozpočet restaurátorských prací v rytířském sále meziříčského zámku je dle restaurátora Jana Knorra 2.042.665 Kč.

Opraven bude celý sál

Nepůjde však jen o restauraci fresek a stěn. Rytířský sál rodina Podstatzkých opraví celý. „Zrekonstruován bude i vstupní portál s klenbou, dveře, kamenné schody a další kamenné prvky v sále, podlaha, jež by mohla být z replik dlaždic ze 13. století. V sále je i velké okno, které se začalo hroutit a kvůli špatné statice bylo v minulosti vyztuženo železnými traverzami. Ty by měly zmizet, aby nenarušovaly charakter místnosti,“ vyjmenovává ekonom rodiny Podstatzkých Karel Jahoda s tím, že tyto stavební práce by se mohly vejít do půl milionu korun.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.