Vyšla kniha o Velkomeziříčské tragédii

sirotci01Kniha Mnoho sirotků a vdov věnovaná Velkomeziříčské tragédii je v prodeji. Město Velké Meziříčí ji vydalo k letošnímu významnému sedmdesátému výročí konce druhé světové války. Autorem je Ondřej Červený. Kniha je ke koupi na turistickém informačním centru na radnici nebo v e-shopu města za cenu 250 korun.

Představení knihy veřejnosti a beseda s autorem proběhly v úterý 5. května v kině Jupiter clubu. „Pro některé z vás jako by válka ještě neskončila. Zůstalo po ní mnoho sirotků a vdov," připomněla skutečnost i název knihy Helena Švecová, předsedkyně Vlastivědné a genealogické společnosti, jež besedu uváděla. A účastníci besedy její slova potvrdili. Tři z nich vzpomněli na tragické dny, během nichž přišli o své otce – Jarmila Dvořáková, Jitka Rousová a František Pavlíček. V době, kdy jiní slavili konec války, v jejich rodinách zavládl smutek. Eduard Červený zase popsal svoje osobní zážitky, jak coby malý chlapec pozoroval situaci v ulicích během odchodu německých a příchodu sovětských vojsk, a to včetně mrtvých, které viděl popravené u řeky.

sirotci02Velkomeziříčská tragédie si v květnu 1945 ve městě vyžádala sto mrtvých. „Je to hodně významná záležitost, jedna z nejkrvavějších částí celé květnové revoluce v Čechách a na Moravě," uvedl autor knihy Ondřej Červený, který se podle svých slov snažil do knihy dodat co nejvíce autentických výpovědí přímých účastníků oněch květnových dní. „Událostem na radnici, pondělním výslechům a popravám je věnováno nejvíce prostoru, co se týče výpovědí přímých účastníků," přiblížil O. Červený. Kniha nejen shrnuje již známá, dostupná fakta. Autor se domnívá, že objevil i něco dosud nepublikovaného. „Podařilo se mi dohledat materiály z výslechů německých účastníků květnových událostí vč. poručíka Ostendorfa. Přišel jsem na to, že léta tradovaná verze, že velel oddílu, který byl umístěn ve Velké Bíteši, pravděpodobně neodpovídá skutečnosti," popsal například, přičemž důvody této domněnky najde čtenář v knize. Stejně jako nesmělou autorovu konstrukci, kdo mohl za tragickým koncem událostí stát. „Svůj názor bych si netroufnul prezentovat jako nějakou bernou minci," zdůraznil Červený a podotkl, že v hodnocení celé věci i obvinění konkrétních osob je nutné držet se dostupných oficiálních pramenů, podle kterých se hlavního viníka nepodařilo vypátrat. „Jednotliví Němci se nejvíce snažili shodit vinu buď jeden na druhého, nebo na ostatní bezpečnostní a ozbrojené složky, pomyslný horký brambor tedy zůstal mezi armádou, gestapem a SS," uzavřel autor.

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.