Rozhledna brzy přivítá první návštěvníky

rozhledna zazemiTermín dokončení stavby rozhledny na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí se blíží. Otevřena bude do konce června. Měla by se stát turistickou atrakcí města, která přitáhne návštěvníky.

„Rozhlednu jsme chtěli otevřít dříve, nicméně počasí termín odsunulo,“ uvádí předseda Ski klubu Jiří Novotný. Ve výšce přes třicet metrů ve velkém větru nemůže pracovat ani jeřáb, ani lidé. Za deště zase nelze svářet. Počasí tak hodně míchalo kartami. Nyní jsou práce ve fázi, kdy zbývá dokončit povrchové úpravy konstrukce, jež dělají horolezci.

Stavba byla náročná

Celkově byla stavba velice náročná jak z pohledu projekční přípravy, tak z pohledu samotné realizace. „Podobný typ ocelové konstrukce není snad ani v Evropě,“ říká Novotný s tím, že architekt Václav Hlaváček nakreslil svoji vizi, statik to spočítal a pak bylo třeba to zrealizovat, vymyslet, jak to celé sestavit.

„Složité bylo už samotné zakládání stavby,“ potvrzuje Miroslav Lysý z Atiky, která je hlavním dodavatelem. Podle něj bylo nutné provést úpravy projektu, změnit technologii kvůli podloží, zpracovat dílenský projekt pro montážní firmu atd. Materiál konstrukce byl vyroben na zakázku. Rozhledna stojí na železobetonových pilotech, jež jsou zapuštěny do hloubky 12 až 16 metrů, tedy až pod navážku na původní skálu.

Příprava a montáž kovové konstrukce byla náročná kvůli své nepravidelnosti a probíhala přímo na místě. Tvoří ji zhruba 40 tun oceli. Povrch konstrukce vzhledem k rozměrům jednotlivých prvků nebylo možné pozinkovat, proto je natřen světlešedou barvou, jež by měla vydržet 20 let.

Na závěr bude osazeno osvětlení

Ani realizace osvětlení není jednoduchá. Návrh architekta počítal s nasvětlením jedné nohy rozhledny. „Firmy k tomu nepodaly relevantní nabídku,“ podotýká Novotný s tím, že nakonec se toho ujala firma Music Data, která s přihlédnutím ke skutečnostem, jako jsou lyžařský svah, výška rozhledny, povětrnostní podmínky osvětlí rozhlednu zespodu ledkovými reflektory, které zároveň mohou měnit i barvu osvětlení.

Zázemí je obloženo dřevem

Patu rozhledny tvoří stavba, v níž je potřebné zázemí – pokladna k lyžařskému vleku, toalety pro veřejnost, vstupní místnost, kde bude možno zhlédnout krátké video ze stavby či zakoupit upomínkové předměty.

Otevřeno bude celý rok

Pokud povětrnostní podmínky dovolí, rozhledna bude otevřena pořád. Návštěvník projde přes karuselové dveře, které lze zablokovat na noc a v případě špatného počasí. U nich bude automat na mince i bankovky. Vstupné bude 20 korun pro všechny, vyjma těch, kteří na rozhlednu přispěli a vstup zdarma přes čipovou kartu.

Sbírka trvá do září

Ski klub na rozhlednu získal evropskou dotaci. Na svůj vlastní podíl uspořádal veřejnou sbírku, která trvá až do září 2015. Teprve pak lze sdělit celkovou vybranou částku. „Pro Ski klub je to velká akce, která by nás bez pomoci občanů na dlouhé roky umrtvila z hlediska dalšího rozvoje,“ vysvětluje J. Novotný. Podle něj zbývají snad tři čtyři schody k prodeji. Překvapilo jej množství lidí, kteří přispěli menšími částkami, a také přístup velkomeziříčských firem. „Projekt si Medřičáci opravdu vzali za svůj,“ dodává Novotný.

Výhled je na Dukovany i Harusův kopec

„Vyhlídková plošina je ve výšce 32 metrů od paty rozhledny a v nadmořské výšce 584 metrů,“ sdělil Petr Zezula ze Ski klubu a popsal výhled na čtyři světové strany. Mimo jiné je na severu na obzoru nad obcí Vídní vidět Harusův kopec (741 m n. m.) u Nového Města na Moravě, vzdálený vzdušnou čarou 22,5 kilometru. Napravo od něj je Cyrilov se svým Holým vrchem (662 m n. m.) a na obzoru nad ním na obzoru nejvýše položená obec na Vysočině – Studnice (822 m n. m., vzdušnou čarou 26 km). Východní směr nabízí pohled na Ambrožný, jižní na chladicí věže jaderné elektrárny Dukovany (vzdušnou čarou 31,5 km), jež jsou vysoké 120 metrů. Západ nabízí například výhled na Pavlínskou horku, Nadějov a také Dědkovskou horu (694 m n. m., vzdušnou čarou 12 km).

Martina Strnadová

__________________________________

Rozhledna: Základní údaje

Investorem je Ski klub Velké Meziříčí, hlavním dodavatelem stavby Atika Velké Meziříčí. Subdodavatelem ocelové konstrukce je Jiří Caska, zámečník z Kralic, mikropilotáž prováděla firma Keller z Brna a nátěr povrchu Dosip servis z Mohelna.

Technické údaje

Celková výška rozhledny je 36 m (od paty po vrchol, který bude osazen překážkovým svítidlem kvůli bezpečnosti leteckého provozu).

Vyhlídka je ve výšce 32 m nad zemí a v nadmořské výšce 584 m n. m.

Základy rozhledny jsou na mikropilotech o průměru 100 mm do hloubky 12–16 m, které po sečtení dají dohromady délku 311 m.

Ocelová konstrukce je o celkové váze cca 40 t. Tvoří ji trubky o průměru 355,6 mm a síle stěny 10–25 mm a trubky o průměru 244,85 mm a síle stěny 10–20 mm.

Povrch konstrukce je ošetřen světlešedým nátěrem s životností až 20 let. Jednotlivé ocelové díly nebylo možno pozinkovat, neboť jsou tak rozměrné, že by se nevešly do vany.

Vřetenovité točité schodiště a podesty jsou z ocelového plechu. Pochozí plochy a nástupnice schodů jsou upraveny stěrkou se vsypem proti skluzu. 

__________________________________

 

Těsně před dokončením stavby rozhledny mě více a více překvapuje sled náhod, vedoucí k realizaci. Stále nemohu uvěřit tomu, že v dnešní době „nestavění“ a opatrnického vyčkávání se v potřebné časové souslednosti potkalo několik srdcatých chlapíků.
Můj přítel Marek Číhal s velkým citem upozornil na kvalitu místa a křehkost příležitosti pro úmístění krajinného akcentu. Seznámení s Jiřím Novotným, motorem celé akce, a spolupráce s celým Ski klubem, je na zvláštní rozvahu o odvaze, vytrvalosti a neústupnosti dojít k cíli.
Z odborného hlediska jsem hrdý na opakovanou spolupráci s týmem Jiřího Stráského, světoznámé statické veličiny. Jejich tvrdý postup, zvláště v oblasti dynamického zatížení, byl veden předvídavostí a profesní erudicí. Otázkou proveditelnosti se trápilo několik renomovaných ocelářských firem.
Miroslav Lysý, s lokálními možnostmi, všechny předběhl. A není divu. Odsouhlasování bezchybně zpracované dílenské dokumentace pana Emila Navrátila byla radost.
A to nejlepší nakonec. Někdo se narodí jako hokejista, někdo jako zpěvák. Souhrn vlastností, talentu a pracovitosti, poctivosti a odvahy s trochou štěstí je dovedou na vrchol. Hvězdou ve svém oboru je také Jiří Caska, ten se narodil jako svářeč. A jestli všechno dobře dopadne – držím palce právě v těchto dnech –, je to jeho velká zásluha.
Ve Studiu acht by se projekt neobešel bez Jáchyma Peška – architekta a spoluautora, Tomáše Průchy – hlavního inženýra, Majdy Šnajdrové – architektky, Petra Kopečka – konstruktéra a Ondřeje Macha – konstruktéra.
Je snad troufalost psát vzletně o něčem, co se skrývá pod lešením. Necháme se překvapit. Jedno je ale jasné již dnes. Klube se na svět koncentrovaná vůle něco udělat, poctivé dílko prahnoucí po harmonii estetické, s ambicemi spojovat lidi, kteří se nebojí vystoupit trochu výš.
Mám radost a děkuji.
Václav Hlaváček, architekt a spoluautor

__________________________________

Výstavba rozhledny objektivem Petra Zezuly:

 

__________________________________

Výstavba rozhledny:

 

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.