Festivalový víkend přinesl téma menšin i civilizace a přírody

IMG 5243 webUplynulý festivalový víkend ve Velkém Meziříčí byl plný nejen přednášek a diskuzí s filozofy, ale také kultury. Hovořilo se na téma menšiny a většiny, konfliktu civilizace a přírody, znovu přišel na přetřes islám. Zazpíval Vlasta Redl i Ikaros, zaimprovizovali básníci a pro děti byla připravena pohádka.


Páteční podvečer v kinosále zahájil pravidelný host filozofického festivalu Michael Hauser, který uvedl posluchače do problematiky menšiny a většiny. Hauser tvrdí, že každá myšlenka, která měla v minulosti význam, byla původně nesená menšinou (viz Jan Hus, Tomáš Garrique Masaryk či Karel Hynek Mácha). Pavel Barša se zase věnoval emancipaci židů v antisemitské Evropě, což srovnával se stejným procesem u menšin jiných, odlišujících se barvou kůže. Připravil tak prostor pro Ivanku Mariposu Čonkovou, jež se identifikuje jako Romka, ač má kůži bílou. Ta se pokusila vyvrátit některé vžité mýty o cikánech. Otevřela problematiku domova Romů, identity a segregace ve školství. Filozofický panel uzavřel Yasar Abu Ghosh, když rozebral strategii přežití lidí na okraji společnosti. Diskuzní večer odlehčila kultura v podobě veršování Slam Poetry a filmová noc.
Střetu civilizací patřil den následující, když se Zora Hesová pokusila najít příčiny problému Islámského státu versus západního světa. Olga Lomová pohlédla na Čínu skrze konfuciánství. Sobotní den uzavřel koncert Vlasty Redla na zámeckém nádvoří.
Civilizace a příroda v konfliktu, nikoliv v souladu – tak spojení vidí Josef Šmajs, který přednášel na zámeckém nádvoří v neděli. Zcela bez obalu nazval současnou technickou kulturu a civilizaci nádorem na planetě Zemi. „Člověk je jediný přírodní druh, který planetu Zemi přetváří k obrazu svému, a to velmi krátkozrace," řekl. Představil svoje teze i návrh Ústavy Země (www.ustavazeme.cz). Jeho kolega Stanislav Komárek s ním sice ne ve všem souhlasil, nicméně i on prohlásil, že technosféra postupně vytlačuje biosféru a trpí dnes nejen příroda kolem nás, ale i příroda v nás. Doprovodným programem nedělního festivalového odpoledne byly muzikál Hakuna Matata v Jupiter clubu, soutěže a hry pro děti na zámku a koncert vokální skupiny Let's Go v Husově domě.
Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.