Rozhledna je otevřena, po schodech již vystoupaly stovky lidí

IMG 6403Rok po poklepání základního kamene nové rozhledny Ski klubu na Fajtově kopci vystoupali první zájemci na její vrchol, lehce se kývající ve větru. Naskytl se jim pohled na Velké Meziříčí a okolí s viadukty i dálničním mostem z výšky dvaatřiceti metrů nad zemí a 584 metrů nad mořem.

Ani sto sedmdesát pět schodů od země až na vyhlídku návštěvníky neodradilo. „Během soboty a neděle vystoupalo na rozhlednu tisíc pět set osob," sdělil spokojený předseda Ski klubu Jiří Novotný. Další téměř čtyři stovky pozvaných hostů si nenechaly ujít její slavnostní otevření, které proběhlo už v pátek 19. června a bylo i poděkováním všem, kteří se na vzniku rozhledny podíleli. Veřejná sbírka dosud vynesla částku blížící se třem čtvrtinám milionu korun. „Je to obrovská částka, my za ni strašně moc děkujeme. A řeknu to otevřeně, bez ní bychom rozhlednu nepostavili," ocenil Jiří Novotný přínos tří set subjektů, nejen zdejších firem, obyvatel města, ale i rodáků a dalších, kteří se rozhodli stavbu podpořit. „Na rozhledny jezdíme docela často a rádi. Nápad na její stavbu na Fajtově kopci se nám proto hned zamlouval a chtěli jsme se podílet. Výsledek se nám moc líbí," uvedli jedni z nich, Petra Dočkalová a Jiří Bednář z Dolních Heřmanic, kteří si zakoupili schod. Finance ze sbírky doplní podíl Ski klubu k dotaci z Evropské unie. Veřejná sbírka ještě neskončila, potrvá až do září.
„Rozhledna je otevřena a já věřím tomu, že sem budete chodit často, se svými dětmi, příbuznými, známými, a že se stane dominantou města a jeho okolí," uzavřel Novotný.
Po setmění se ocelová dvoušroubovice rozzářila do dáli barevnými světly, která upoutají nejen obyvatele v okolí, ale zejména ty, kteří nad Velkým Meziříčím projíždějí po dálnici. Možná nyní budou mít o důvod víc město neminout, ale sjet do něj a navštívit mimo jiné i jeho nový turistický cíl.
Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.