Lidé kolabují z horka, zdravotníci se nezastaví

thermometer-693852 1280Horké počasí mnozí nezvládají. Zdravotníci se nezastavili již od pátku, kdy prudce narostl počet pacientů, které nemocnice z rukou záchranářů přijaly k ošetření v důsledku jejich kolapsu kvůli vysokým teplotám. Jen v té jihlavské jich během pár hodin bylo patnáct.


A o víkendu zdravotníci v podobném tempu na urgentním příjmu pokračovali. „Ošetřili jsme 12 pacientů, kteří zkolabovali z horka. Problémy měli také kardiaci. Přibylo ve velkém letních úrazů dětí," sdělila tisková mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová a popsala, že šlo o pády z kola, nově úrazy ve vodě, kdy se děti zranily o kámen. Pomoc vyhledali také rodiče, jejichž dítě se popálilo o gril. „Zatím to vypadá, že podobná situace bude také dnes," dodala Zachrlová.
Lékaři radí v případě hrozícího kolapsu způsobeného teplem co nejdříve zaujmout polohu vleže, zvýšit chlazení těla proudem vzduchu a nebo chladnými obklady a co nejvíce se napít. V závažnějších případech je pak nutné podání tekutin nitrožilně cestou zdravotnické pomoci.
Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.