Lidé v Hroznatíně uctili památku generála Svobody

DSC 0010Setkání k uctění památky armádního generála a politika Ludvíka Svobody, bývalého velitele 1. československého armádního sboru na východní frontě a prezidenta Československé socialistické republiky v letech 1968–1975, proběhlo v sobotu 26. listopadu v jeho rodném Hroznatíně. Pětadvacátého listopadu uběhlo 121 let od jeho narození.

Před rodným domem generála Ludvíka Svobody u pamětního kamene, který je jediným v České republice, zazněly hymny České a Slovenské republiky. Účastníci položili věnce a po projevech setkání zakončila minuta ticha za všechny padlé.

Akce, jejíž pořádání kolem roku 2000 obnovila turistická základna v Trnavě, se zúčastnily asi čtyři stovky lidí. Sjíždějí se z celé České republiky, ale i ze Slovenska. „Pravidelně sem jezdí návštěva ze Svidníku, kde mají generála Svobodu ve veliké úctě,“ uvedl za Spolek Ludvíka Svobody Josef Láznička a dodal, že letos, podobně jako v předchozích letech, přijela i přímá účastnice Svobodovy armády, volyňská Češka Věra Holubjeva Biněvská a nechyběla ani dcera generála Zoe Klusáková. Celkově se vzpomínková akce na armádního generála Svobodu těší velkému zájmu lidí. „Loni, při kulatém, stodvacátém výročí jeho narození tu bylo účastníků tak osm set,“ doplnil Láznička.

Akci uspořádala Společnost Ludvíka Svobody spolu s Krajem vysočina, obcí Hroznatín, historickou skupinou 1. armádního sboru v SSSR, 22. vrtulníkovou základnou Sedlec, Československou obcí legionářskou, Českým svazem bojovníků za svobodu, Klubem českého pohraničí, Klubem přímých potomků zahraničního odboje a Klubem českých turistů Vysočina, odbočka Trnava.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.