Pozor na falešné stránky Balíkovny

policie copyPolicisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina téměř denně prověřují nejrůznější případy internetové kriminality, při které důvěřiví lidé přicházejí mnohdy o značné finanční prostředky. Další případ se odehrál minulý týden.


Dosud nezjištěný pachatel zareagoval prostřednictvím sociální sítě na inzerát, ve kterém žena nabízela k prodeji chytré hodinky. Tyto hodinky žena nabízela na poměrně často používané prodejní platformě. Po následné komunikaci s údajnou kupující stranou žena obdržela odkaz na Balíkovnu. Následně klikla na odkaz vyzývající dokončit fázi prodeje a byla navedena ke stažení platební brány pomocí aplikace Java, kde zadala datum narození a kód pro potvrzení transakce, který má u mobilního bankovnictví. Následně zjistila, že u jejího mobilního telefonu došlo k zčernání obrazovky a poté zjistila, že z jejího účtu odešlo 72 000 korun. Kromě toho ještě došlo k pokusu o poskytnutí půjčky v dosud nezjištěné výši.

V souvislosti s tímto případem, opětovně apelujeme na každého, kdo reaguje na inzeráty na různých platformách nebo tyto platformy využívá k nabídce prodeje, aby byl opatrný a obezřetný. Nikdy by lidé neměli reagovat a klikat na odkazy, které přicházejí jako reakce na prodejní nabídky. Pachatelé v těchto případech nejprve kontaktují prodávajícího a předstírají zájem o koupi zboží, které nabízí k prodeji. Následovat může nabídka zajištění veškerého komfortu spojeného s přepravou a platbou zboží. Poté rádoby kupující odešle prostřednictvím e-mailu nebo chatovací aplikace fiktivní odkaz zpravidla na přepravní společnost. Jakmile na tento link prodávající klikne, je přesměrován na podvrženou platební bránu, kam vyplní ve většině případů veškeré přihlašovací údaje k elektronickému bankovnictví, platební údaje a rovněž údaje k platební kartě. Bohužel si v této chvíli neuvědomí, že se jedná o podvod. Při kontrole svého bankovního účtu posléze prodejci zjistí, že mu nebyla připsána suma z prodeje zboží, ale naopak byly z účtu finanční prostředky odčerpány. Proto v žádném případě nikomu nesdělujte jakékoliv přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví, platební údaje ani údaje k vašim platebním kartám.

-pčr-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.