Policie bude v pátek měřit rychlost

radar1Akce s názvem SPEED MARATHON, která je zaměřená na kontrolu dodržování stanovených rychlostních limitů, v pátek 19. dubna proběhne také u nás. Na základě dopravně bezpečnostních analýz v daném teritoriu a vlastních vytipovaných rizikových lokalit budou policisté provádět v průběhu celého dne měření rychlosti.


„Hlavním cílem těchto preventivních akcí je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích," uvedl plk. Mgr. David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Je třeba všechny řidiče upozornit, že v souvislosti s novelou zákona o provozu na pozemních komunikacích, která nabyla účinnosti 1. ledna letošního roku, došlo k některým zásadním změnám z hlediska stanovení sankcí za porušení nejvyšší dovolené rychlosti v obci či mimo obec. Pokud řidič vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost o 10 km/h a více, hrozí mu pokuta v příkazním řízení na místě v rozmezí 1 500 – 2 000 korun nebo pokuta ve správním řízení až 5 000 korun. V bodovém systému pak řidič dostane dva trestné body.

Pokud řidič při řízení vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o 20 km/h a více nebo mimo obec o 30 km/h a více, hrozí mu pokuta v příkazním řízení na místě od 2 500 do 3 500 korun nebo pokuta ve správním řízení až 10 000 korun. V bodovém systému pak řidič dostane čtyři trestné body.

Pokud řidič při řízení vozidla překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o 40 km/h a více nebo mimo obec o 50 km/h a více, tak takový přestupek nelze vyřešit na místě uložením pokuty, ale přestupek policisté oznamují správnímu orgánu, kde ve správním řízení hrozí řidiči pokuta v rozmezí od 7 000 do 25 000 korun a zákaz činnosti až na 18 měsíců. Řidiči na místě zadržíme řidičský průkaz. V bodovém systému pak řidič dostane šest trestných bodů.

A kde se bude ve Velkém Meziříčí a blízkém okolí měřit? Velké Meziříčí – Mostiště, Františkov, Jihlavská, Třebíčská a dále pak v okolí Petráveč, Měřín, Netín a Tasov.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.