Chorvatské děti se u nás učí nejen lyžovat

IMG 1890Ve Velkém Meziříčí pobývá návštěva z chorvatského partnerského města Tisno. Přijel autobus dětí lyžovat a hrát basketbal.
„Děti, co se vám u nás nejvíc líbí?" zeptal se starosta Radovan Necid při přijetí návštěvy na radnici. „Sníh!" odpověděly všechny téměř jednohlasně.


Děti měly štěstí, ve Velkém Meziříčí jsou od soboty 2. ledna a včera konečně začal sníh trochu padat, což je pro ně, zvyklé na přímořské podnebí, zážitek. Třináct dětí 3. až 4. tříd základní školy z Tisna a Murteru v Chorvatsku, které doprovází prezidentka basketbalového klubu Tisno Jagoda Juraga a jejich učitel a trenér Igor Stegič, je ubytováno v chatě ve ski areálu na Fajtově kopci. Dvě z nich jsou ve Velkém Meziříčí podruhé a zbytek poprvé. Stejné je to i s lyžováním, naprostá většina těchto osmi až desetiletých dětí stojí na lyžích poprvé. Mají proto na sjezdovce každý den lyžařský kurz, aby se naučily základy. Je to i jeden z účelů jejich návštěvy ve Velkém Meziříčí. „Cílem je seznámit děti s naším regionem, našimi dětmi a naučit je základům lyžování. Chorvatské děti z městečka Tisno se zase intenzivně věnují basketbalu, a proto budou každý den svého pobytu dvě hodiny trénovat i u nás v našich tělocvičnách," popisuje program radní Jiří Michlíček, který se o návštěvu stará a připravoval pro ni program.

„Jsem rád, že naše výměny takto fungují. Chorvati jsou u nás již podruhé. Od nás zase byly v Tisnu sbory ze základní umělecké školy, Harmonie, pak mladí hasiči. Příště by mohli jet právě basketbalisté a děti ze základních škol," říká k tomu Radovan Necid. Stačí jen, aby se i Tisno přihlásilo do evropského projektu, kde už Velké Meziříčí přihlášeno je a odkud by města mohla získat na podobné aktivity finance.
Pobyt dětem končí opět v sobotu 9. ledna. Za týden u nás by se tedy měly nejen naučit základům lyžování, potrénovat basketbal a sehrát přátelské utkání, ale i navštívit děti ze základních škol na Komenského a Školní, které pro ně připravily program, navštíví i sportovní centrum, kde si vyzkoušejí horolezeckou stěnu, či zimní stadion.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.