Martin na bílém koni přijel za dětmi až do školky

IMG 9894Příchod zimy včera oslavili děti, jejich rodiče, prarodiče a další v Mateřské škole Čechova. Den před sv. Martinem, který symbolicky přijel na bílém koni po letošní první sněhové pokrývce. Martinská slavnost tak nemohla začít lépe.

„Hop, hej, na koni, podkůvky mu zazvoní,“ zazpívaly děti na počest světce. Ustrojily se k tomu do dobových kostýmů stejně jako jejich učitelky. „Co nám vezeš hochu? Sníh, ale jen trochu,“ následovala slova říkanky. A po ní další a další. Děti slavnost nepodcenily a připravily si s učitelkami pro své hosty celé pásmo. Odměnou jim byl jezdec na bílém koni a vystoupení šermířů ze společnosti TAS. Řinčení zbraní některé nejmenší rozplakalo, ale ti brzy na slzy zapomněli. Neboť v zahradě školky na ně čekala zábava, jako střelba z luku, hod sekerou, a také občerstvení, třeba svatomartinské rohlíčky. A to hlavní přišlo se setměním. Vyšly do průvodu se světýlky a lampiony v čele s Martinem na koni. Slavnostní podvečer pak zakončila ohňová šou.

„Martinskou slavnost naše školka pořádá se záměrem seznámit děti, rodiče i širší veřejnost s lidovými tradicemi spojenými s příchodem zimy. Ukázat jejich krásu, jedinečnost a objevit moudrost, která je v nich skryta,“ popsala vedoucí učitelka Naděžda Krčová hlavní smysl akce, již podpořilo město Velké Meziříčí ze svého kulturního grantu.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.