K obloze se vznesli draci s dominantami Velkého Meziříčí

drakiadaDoposud deštivé počasí přerušil v neděli již třiadvacátý ročník velkomeziříčské drakiády. I když mraky visely nízko, dorazil na Fajtův kopec hojný počet milovníků draků všech věkových kategorií.

Poměrně větrné počasí zejména na začátku celé akce drakům přálo a ti tak létali pěkně vysoko. Přesto se často ozývaly výkřiky jako „Pozor, padá!“ a „Promiňte“, to když se nezadařilo přistání do trávy, ale na některého z diváků. Kromě zakoupených se objevilo mnoho ručně vyrobených draků z papíru či látky. Pár draků bylo vyloženě patriotických. Jejich námětem byly dominanty města Velké Meziříčí, zámek, most, rozhledna a další. Výroba zabrala některým dlouhé hodiny, jiní tvořili po chvílích. „Měla jsem čas po večerech před spaním,“ podotkla majitelka draka z Jabloňova.

Co do počtu soutěžících byl letošní ročník úspěšnější než loňský. Odborná porota měla plné ruce práce s více než stovkou přihlášených. Při hodnocení ji zajímalo především to, zda se na výrobě draka podílely i děti, potažmo členové rodiny a neméně důležité bylo, aby drak vzlétl a létal. V první kategorii rodičů s dětmi soutěžilo šedesát draků, na prvním místě se umístila Anna Voborná, na druhém Tadeáš Svoboda a třetí patřilo Monice Kružíkové. Do kategorie od osmi do třinácti let se přihlásilo třicet čtyři soutěžících a zlato si odnesl Denny Navrátil, následován Adélou Svobodovou na druhém a Filipem Vidlákem na třetím místě. V kategorii nad čtrnáct let bylo sedm přihlášených, třetí místo obsadila Radka Uchytilová, druhé Vít Hadraba a zvítězil Radek Svoboda. Všichni vítězové obdrželi medaile, barevné dorty v podobě draků a ceny od sponzorů.

Bohatý doprovodný program nabídl opékání špekáčků, malování na obličej, tetování, skákání v pytli a střelbu na cíl. K poslechu zahrála kapela Stetson a zatančily Kosatky z pořádající Dózy – střediska volného času. Výcvik malých plemen psů předvedli členové Agility Velké Meziříčí. Celým soutěžním odpolednem provedl Jiří Doležal.

Jitka Kočí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.