Čtvrťáci na Vysočině si průměrně vydělali 20 500 korun

IMG 1487_1_1Pomohli handicapovaným spolužákům, poslali do Afriky kozy i kadibudky, zaplatili si školu v přírodě v Chorvatsku. Také přispěli několika dětským a onkologickým oddělením, Ježíškovým vnoučatům, Dobrému andělu, Kapce naděje, Člověku v tísni.... adoptovali spoustu zvířátek a podpořili desítky zvířecích útulků. Z peněz, které si vlastními silami vydělali!

Čtvrťáci, kteří letos ve škole absolvovali projekt Abeceda peněz, ukázali, že v deseti letech má výuka finanční gramotnosti smysl. A že vlastními zkušenostmi se naučí nejen nejvíc, ale také velmi rychle.

Celkem všech 500 tříd, které tříměsíčním kurzem prošlo, na závěrečných jarmarcích vydělalo přes 6,7 milionu korun!
Některé třídy utržily čtyři tisíce. Některé ovšem hodně přes čtyřicet. Největších tržeb dlouhodobě dosahují děti v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Průměrný výdělek jedné třídy je zde kolem 27 resp. 23 tisíc korun. Naopak na Karlovarsku či Ústecku utrží školáci obvykle něco málo přes 10 tisíc. Historický rekord drží na Plzeňsku: tachovští si letos v dubnu vydělali na jarmarku 46 777 korun.

Sliz, párek v rohlíku, ale i vlastní kniha či CD
Poměrně jednotní byli školáci napříč celou republikou ve výběru sortimentu. Vyráběli a prodávali hlavně hračku zvanou sliz, občerstvení a domácí mýdla. Několik tříd ale vydalo vlastní knihy či CD.

Vysočina
Abecedou peněz zatím prošlo 25 tříd v regionu.
Průměrně si každá třída vydělala 20 500 korun. Rekord drží děti z Chotěboře, utržily 39 480 korun.
Děti svými penězi pomohly nadaci Dobrý anděl, Ježíškovým vnoučatům, handicapovaným dětem, projektu Nocleženka a zvířecím útulkům.

Těšíme se na další ročníky a jsme zvědaví, čím nás budoucí čtvrťáci v Abecedě peněz překvapí.

Marta Vokurková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.