Žáci neobvykle oslavili Den jazyků

oslavickaLetošní Den jazyků jsme se rozhodli oslavit jinak než obvykle. Žáci druhého stupně se postupně vystřídali v jazykové učebně, kde pan Mgr. Karel Kocůrek, cestovatel a učitel angličtiny, představil připravenou prezentaci ze svých sedmi cest po USA. Mohli jsme obdivovat krásy města New York, Chicago, nahlédnout do života Indiánů, původních obyvatel, dále nás „vzal" do národních přírodních parků Yellowstone a Glacier. Dozvěděli jsme se o supervulkánu v Yellowstone parku, indiánských školách, bizonech a o slavnostech Pow Wow. Zhlédli jsme mnoho fotografií a videí, které pan Kocůrek pořídil na svých cestách. 

Přednášku žáci vyslechli s velkým zájmem, dostali spoustu praktických rad, které by se jim mohly hodit v případě, že se jednou rozhodnou pro návštěvu USA. Pan Kocůrek je nejen vášnivý cestovatel, ale především také hrdým Čechem- zmínil Čechy, kteří zanechali v Americe stopy, proto můžeme být pyšní na to, že je na cedulích vidět nejen jména jako Čermák, Novotný, Dvořák, ale i naše Tatra, v muzeích jsou k vidění české výrobky. Jsme rovněž na prvním místě ve výrobě skleněných korálků, které Indiáni (a nejen oni) využívají při zdobení svého oblečení či bot. Své vyprávění pan Kocůrek spojil s myšlenkou, jak důležité je v dnešní době naučit se cizí jazyky, protože se člověk domluví všude, najde si nové přátele a přináší mu to určitou svobodu.

Závěr besedy byl věnován dotazům žáků, což mnoho žáků využilo a dozvěděli se například informace o řízení auta a dopravním ruchu, zmíněny byly ceny pohonných hmot, ubytování, potravin atd. Prezentace byla vedená v anglickém jazyce, což přínos besedy ještě více umocnilo.

Postřehy žáků:
Prezentace byla hezky zpracovaná, líbilo se nám, že nám pan cestovatel řekl své zážitky a kde všude byl. Udivilo nás, že v Americe mají levný benzín. Zaujali nás Indiáni. Překvapilo nás, že jsou v Americe známá česká jména." Žáci 7. ročníku

Měl velmi dobrou výslovnost. Chvílemi jsem si myslel, že je Američan nebo Angličan. Líbilo se mi to. Asi se kvůli tomu začnu víc učit, abych se tam mohl někdy podívat." Žák 8. ročníku

Mgr. Petra Stočková, ZŠ Oslavická

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.