Děti z 5.A slavily Halloween

5.a-halloween- img-3693-2V pátek 25. října zakončily děti z 5.A ze ZŠ Školní projekt "Halloween". Je to původně keltský svátek, který se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu aj.

Tradičními barvami Halloweenu jsou černá a oranžová. Lidé dávají před dveře domu nebo za okno vyřezané dýně se svíčkou uvnitř. Oblíbené halloweenské kostýmy symbolizují "zlé duchy", tj. všechno, čeho se obvykle bojíme - čarodějky, strašidla, černé kočky, pavouci, upíři, příšery, kostlivci atd. Datum svátku je každý rok stejný, slaví se 31. října, den před křesťanskou slavností všech svatých.

Děti z naší třídy v hodinách výtvarné a pracovní výchovy vyráběly dekorace na výzdobu třídy a v literární výchově diskutovaly o zvycích a symbolech tohoto svátku. Zároveň také řešily, v jaké masce půjdou ve smluvený den do školy. Zakončení projektu vyvrcholilo soutěžním dopolednem, kde se 6 družstev utkalo v různých soutěžních disciplínách typických pro Halloween. Kromě vyhlášení nejzajímavější masky při halloweenském závodu družstva hledala po celé třídě malé kartonové dýně. Děti také řešily halloweenový kvíz, odpovídaly na "Halloweenské otázky" aniž by se rozesmály, hádaly pohádkové postavy, proměňovaly pomocí pastelek tiskací písmena v postavy či předměty, poznávaly poslepu různé předměty, hledaly ukryté penízky ve sklenici s různými živými (moučnými červy a cvrčky) i umělými zástupci z živočišné říše, předávaly si jablka v řadě za sebou pomocí brady, loupaly jablka a snažily se ukrojit co nejdelší slupku, lovily jablka v misce s vodou pomocí úst, balily mumii do toaletního papíru a střílely florbalovou hokejkou míček do otvorů dýně z kartonu.

Mnozí žáci pro dokreslení halloweenské atmosféry přišli do školy v kostýmech nebo si pomalovali obličeje strašidelnými motivy. Celý den se nám vydařil a hezky jsme si ho užili.

Jana Kubátová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.