Vánoce spojují generace

2Je advent roku 2019 a děvčata z 1. oddělení družinky ZŠ Školní Velké Meziříčí se začínají připravovat na další návštěvu v Charitním domově Moravec.

Vyrábíme polotovary ozdobiček, které potom společně s babičkami a s dědečky dotvoříme a nazdobíme ten nejkrásnější vánoční stromeček, který tam budou mít pro nás připravený. Po minulé podzimní návštěvě, kdy jsme jim přivezli králíčka Lojzíka, se už na ně moc těšíme! Konečně máme vše připraveno a tak se poslední adventní týden vydáváme na cestu. Po milém přivítání jsme se společně s obyvateli domova pustili do vyrábění. Práce nám šla pěkně od ruky nejenom proto, že babičky byly moc šikovné, ale i proto, že nám ji zpříjemňovala svým zpěvem vánočních koled Zuzanka Míšková a hrou na lesní roh Vítek Nedoma (oba ze ZUŠ Velké Meziříčí). Byla to kouzelná vánoční atmosféra umocněná tím, že se vše odehrávalo v místní kapli. S ostatními zaměstnanci jsme dojatě pozorovali, jak se děti vyptávají babiček na Vánoce jejich dětství, na ozdobičky, které měly v té době k dispozici. A dojatí jsme nebyli jenom my, ale i babičky, které se slzami v očích vyprávěly. Děkujeme Charitnímu domovu, že nám to umožnil zažít.

Jakmile byla dokončena poslední ozdoba, došlo ke společnému zdobení stromečku, kdy babičky ochotně pomáhaly. A jsme moc rádi, že nazdobený vánoční stromeček jim svým vzhledem připomněl jejich mládí. Pak přišel krásný andílek, ze kterého nemohly spustit oči a předal každé vánoční dáreček - svícínek. Všichni jsme si ze srdce popřáli krásné Vánoce. Děvčata navštívila se svícny samozřejmě na pokojích i babičky a dědečky, kteří nemohli za námi přijít. Když vstoupily do pološera místností, někteří si možná i mysleli, že přišel opravdový andílek s dárečkem. Atmosféra okamžiku dolehla na všechny přítomné. Dojatí nebyli jen samotní klienti, ale ta chvíle poznamenala i naše nejmenší. Děti si uvědomily, že mnohdy nejkrásnějším dárkem může být přítomnost či zájem jiných lidí a že často postačí darovat jinému radost v podobě upřímného úsměvu. Dnešní generace má Vánoce spojeny především s nákupy, dárky, pohádkami, cukrovím, ale nám se podařilo nadělit něco mnohem důležitějšího a krásnějšího, a tím je radost. Jednalo se opět o krásné a milé setkání, na které budeme všichni dlouho vzpomínat. Jsem ráda, že v naší škole máme děti, které jsou okamžitě připraveny rozdávat svůj životní elán, bezprostřednost a úsměvy. A je jenom na nás, ostatních generacích, aby se mohly tyto dva zdánlivě vzdálené světy propojovat.

Za kouzelné odpoledne chci poděkovat babičkám a dědečkům v Charitním domově Moravec, děvčatům, které se o kouzelnou atmosféru zasloužily nejvíce - Adélce Derahové, Janičce Psotové, Aničce Rausové, Karince Šteflové, blonďatému andílkovi Beátce Votoupalové. Zvláštní poděkování patří Zuzance Míškové, která nám krásně zpívala vánoční koledy a velký dík i Vítkovi Nedomovi, který zahrál několik skladeb na lesní roh a děkujeme i jeho mamince za obětavou logistiku. Z celého srdce děkujeme babičkám za přáníčka, dobrůtky a ozdobičky, které samy pro nás vyrobily na náš stromeček ve škole. Poděkování patří i vedení školy za vstřícnost při realizaci celé akce a také děkujeme firmě BUILDING SHUTTER SYSTEMS s.r.o. za opětovné zapůjčení vozu.

Prášková Jitka

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.