Helena Švecová dostane cenu za Skutek roku i krajskou skleněnou medaili

 

Svecova Helena FotoV krajské anketě Skutek roku získala ocenění předsedkyně Vlastivědné a genealogické společnosti při Jupiter clubu s.r.o. Helena Švecová. Cenu převezme na slavnostním aktu 6. června. Zároveň také letos dostane Nejvyšší ocenění kraje Vysočina - skleněnou medaili. Vyplynulo to ze závěrů minulého jednání krajského zastupitelstva.

"Zastupitelstvo schválilo seznam oceněných v sedmém ročníku ankety Skutek roku a také návrh Výboru pro udělování medailí. V obojím paní Švecová figuruje. Toto dvojí ocenění svědčí o tom, jak mimořádnou osobností paní Švecová je," řekl Velkomeziříčsku místostarosta Josef Komínek.

Anketa Skutek roku je určena pro hlasování veřejnosti. Helena Švecová v ní hlasující zaujala v kategorii "osvěta a vzdělávání". Do ankety ji nominoval Milan Dufek, jednatel Jupiter clubu s.r.o., pod kterým Vlastivědná a genealogická společnost působí. Oproti tomu Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina je cena, udělovaná jednou ročně osobnostem kraje za dlouhodobý přínos veřejnému a společenskému dění. Seznam nominantů na nejvyšší ocenění vzniká tak, že návrhy krajských zastupitelů (Helenu Švecovou navrhnul právě Josef Komínek) posuzuje speciální výbor krajského zastupitelstva, které pak následně udělení cen schvaluje. Slavnostní večer s udělováním ocenění bude v říjnu.

Helena Švecová je předsedkyní Vlastivědné a genealogické společnosti při JUPITER clubu od roku 2002. Svým přístupem a aktivitou stojí za velmi bohatou a rozmanitou činností tohoto dobrovolného spolku, který má padesát registrovaných členů. Je hnacím motorem a garantem všech akcí, které se v rámci Vlastivědné a genealogické společnosti realizují: VGS pořádá přednášky, besedy, zájezdy a exkurze, spolupracuje s místním regionálním muzeem a pobočkou Státního archivu ve Velkém Meziříčí. Zaměřením její činnosti je občanská genealogie, vlastivěda, badatelská činnost, vydávání publikací a jejich prodej, pořádání přednášek, besed a tematických zájezdů. Tyto aktivity se konají každé úterý od 15.30 hodin a účastní se jich 40 až 80 občanů města a okolí, a to jak z řad členů, tak i široké veřejnosti. Na úseku genealogie pomáhá společnost svým členům při zpracování vlastních rodopisů, kronik apod. Spolupracuje s dalšími institucemi, jako jsou Muzejní a Vlastivědná společnost v Brně, Česká genealogická a heraldická společnost v Praze, Československá genealogická společnost mezinárodní v St. Paul ve státě Minessota v USA. Ve dvou posledně jmenovaných společnostech je VGS kolektivním členem.

-kid-

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.