Andalusii snů a skutečnosti přiblížila na přednášce Helena Švecová

 

9. Gibraltarská skálaVlastivědná a genealogická společnost při Jupiter clubu pořádala v úterý 21. června přednášku o Andalusii.

Snímky španělských měst Almerie, Granady a čtvrtí Granady - Alhambry a Albayzi představila PharmDr. Helena Švecová v první části své přednášky již v lednu. V úterý 21. června proběhlo pokračování rozsáhlejšího cestopisného povídání, na kterém mohli přítomní zhlédnou snímky z Rondy, Taify, Gibraltaru, Cordoby, Baezy... (-red-)

Andalusie, nejjižnější část Španělska, je typická horkým a suchým podnebím. V Andalusii je dodnes patrný vliv maurské kultury, kterou sem přinesli dobyvatelé z Maroka v 8. až 15. století. V pohoří Sierra Nevada se nacházejí nejjižněji položené sjezdovky v Evropě. Na úpatí Sierra Nevady leží kouzelná Granada, jíž na kopci vévodí opevněné maurské paláce Alhambra s nesčetnými fontánami a zahradami. Na protějším kopci se rozkládá malebná granadská čtvrť jménem Albayzín.

Ve vnitrozemí leží malebné městečko Ronda s mostem přes kaňon Tajo. Cílem turistů je i britské území Gibraltar s věčně zelenou Tarikovou skálou, kde se nachází jediná evropská kolonie opic (rod Macacus) žijících ve volné přírodě. Město Tarifa je nejjižnější bod Evropy. Zde se potkává Středozemní moře se studenějšími vodami Atlantiku. Vnitrozemská Cordoba se svojí věhlasnou katedrálou, přestavěnou z mešity, sálá horkým vzduchem. Renesanční městečko Baeza se pyšní architektonickými skvosty. Andalusie se všemi svými pozoruhodnostmi nás natolik uchvátila, že na plánovanou cestu do Sevilly již nezbyl čas. Tak snad někdy příště...

Helena Švecová

 
Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.