Cestu lodí po chorvatských ostrovech popsal Jiří Trojan

20161004 1601011Pravidelná úterní přednáška VGS tentokrát patřila chorvatským ostrovům, které nám ze svojí dvacetileté cestovatelské zkušenosti přiblížil Jiří Trojan.

Na lodi prožil jak nádherné zážitky spojené s koupáním v průzračně čistých vodách Jadranu, setkání s delfíny, ale i probděné noci v bouři. Při svém vyprávění nám na úvod přiblížil historické souvislosti a povětrnostní podmínky Chorvatska. Problémem jsou časté požáry a málo úrodné půdy. Pěstované plodiny jsou víno, olivy, fíky, zelenina, levandule. Hlavním zdrojem příjmů je pochopitelně turistický ruch. Ostrov Dugi Otok je navštěvován pro poznání přírodního parku se slaným jezerem Mir a naučnou stezkou po útesech nad mořem. Celodenní výlety lodí se podnikají i na rozsáhlé neobydlené souostroví Cornati. Mnozí dávají přednost půvabnému zelenému ostrov Hvar. Ostrov Brač je proslulý těžbou mramoru. Je z něho postavený i legendární Diokleciánův palác ve Splitu. Mramorové lomy jsou v provozu dodnes a pracovní podmínky jsou tam velmi těžké. Na ostrově Brač se nachází známá pláž Zlatny Rab (Zlatý šíp). Odpočinek v nádherných zátokách se ale rušen častou střelbou na hejna racků, kteří škodí tuňákům v chovných stanicích. Na ostrově Korčula se údajně narodil cestovatel Marco Polo. Ostrov Vis byl donedávna vojenským prostorem, díky čemuž je tam nedotčená příroda a málo navštěvované písečné pláže. Na ostrově Biševo se nachází proslulá Modrá jeskyně. Chorvatské ostrovy byly oblíbenou destinací Čechů již před sto lety, o čemž svědčí dodnes dochované vily. Jejich osud je však nejistý.

Přednáška byla doplněna řadou fotografií a záznamem z dronu. Zúčastnilo se na šedesát posluchačů, kteří si mohli vzpomenout na svoje vlastní cesty do Chorvatska, případně se inspirovat na ty příští.   

Helena Švecová, VGS

20161004 1602081

 

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.