Na přednášce o Františku Vackovi se umělec z Vysočiny osobně představil

frantisek vacek_copyJan Prchal z Polné přednášel pro Vlastivědnou a genealogickou společnost v Jupiter clubu o životě a díle všestranného výtvarníka Františka Vacka. Jako překvapení přivezl samotného autora, který pohovořil o své tvorbě. Ve svých více než 75 letech je to neúnavný organizátor plesů, výletů do přírody, skautských akcí, tvůrce divadelních kulis i autor divadelní hry, malíř, sochař, řezbář, grafik. Ve své skromnosti, pracovitosti, činorodosti, trpělivosti a talentu je to jedna z nejvýznamnějších osobností 2. poloviny 20. století a začátku 21. století na Vysočině.

Umělci z Vysočiny je věnován medailonek na regionálním informačním systému e-Vysočina, který informuje: "František Vacek se narodil 21. ledna 1941 v Polné. Jako divadelní ochotník, skaut, organizátor kulturních a společenských akcí pořádaných městem či různými místními spolky, kurátor výstav, řezbář, sochař, malíř - kreslíř a grafik, kovotepec, autor divadelních her a veršovaných příběhů atd. se již řadu let významně podílí na kulturním vývoji města Polná. Za jeho bohatou činnost mu byla v roce 2011 udělena Čestná cena města Polná.

Činnost Františka Vacka je bohatá a rozmanitá. Od mládí se zabývá dřevořezbou. Nejvíce však František Vacek vynikl v oblasti tvorby volné grafiky a ex libris. Zde svůj výtvarný talent rozvinul a jako autor proslul především svými černobílými linoryty. Od roku 1982 vytvořil mnoho pamětních listů, novoročenek, ex libris a volných grafických listů s řadou vyobrazení Polné, dále s motivy krajin, zátiší atd. V roce 1985 se stal členem Spolku sběratelů a přátel exlibris a posílal své grafiky na první kolektivní výstavy. V průběhu dalších let se zúčastnil řady uměleckých výstav nejen v Československu, ale i v zahraničí. V letech 1990-1995 byl členem Svazu výtvarníků v Praze. Jeho medailon spolu s fotografií a ukázkou z jeho tvorby byl zařazen uměleckou agenturou a vydavatelstvím Chagall v Ostravě do Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců 1950–2008."

Helena Švecová

jan prchal

 

 

 

 

 Ukázka tvorby Františka Vacka

 

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.