Genealogové loni uspořádali 43 akcí

IMG 1724Velkomeziříčská Vlastivědná a genealogická společnost (VGS) při Jupiter clubu loni uspořádala 43 akcí, kterých se zúčastnilo 1663 zájemců. Je to o 330 osob víc, než v roce 2014. Šlo především o přednášky, besedy a zájezdy.

Členové Vlastivědné a genealogické společnosti se včera sešli v Jupiter clubu, aby zhodnotili svoji činnost v roce 2016. Mezi genealogy zavítal i starosta Radovan Necid.

„VGS měla v roce 2016 čtyřiapadesát členů. Nově přijatých bylo sedm,“ uvedla předsedkyně VGS Helena Švecová. Z přednášek, které loni proběhly, byly nejúspěšnější Šibenice jako projev hrdelního práva profesora Josefa Ungera a ta o Mexiku dr. Zdeňka Boučka. Obě přilákaly 80 zájemců. V těsném závěsu je pořad Lovy beze zbraní. S tím za genealogy každoročně chodí fotograf a znalec přírody ing. Antonín Havlát. „Během roku 2016 jsem společně s Vladimírem Makovským, ing. Antonínem Pekárkem a PaedDr. Evou Kočí Valovou za technické podpory Josefa Michala a Karla Křečka pracovala na publikaci Toulky Velkým Meziříčím a okolím. Knížka vyšla na konci roku a prodává se úspěšně,“ doplnila Helena Švecová, čerstvá držitelka krajských ocenění Skutek roku a Skleněné medaile Kraje Vysočina. Současně poděkovala Městu Velké Meziříčí a Jupiter clubu za stálou podporu činnosti VGS: „Takové podmínky, jaké máme, jsou vskutku mimořádné a mně nezbývá, než za ně opravdu vděčně poděkovat a společně s vámi všemi si přát, ať tento stav věcí trvá.“

VGS spolupracuje s Městem Velké Meziříčí, Muzeem Velké Meziříčí, pobočkou Státního archivu ve Žďáru nad Sázavou, s Moravskou genealogickou a heraldickou společností v Brně, Muzejní a vlastivědnou společností v Brně, s Českou genealogickou a heraldickou společností v Praze a s Českou genealogickou společností v St. Paul ve státě Minnesota v USA. Rozvíjí spolupráci i s podobně zaměřenými společnostmi v Polné, Lukách nad Jihlavou a Náměšti nad Oslavou.

VGS řídí jedenáctičlenný výbor, který se schází pravidelně každé 1. úterý v měsíci, v případě potřeby i častěji.

Pravidelné přednášky a besedy VGS, které jsou přístupné i veřejnosti, probíhají každé úterý od 16 hodin v Jupiter clubu.

Martina Strnadová

Zpět na spolek
Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.