Genealogové podnikli jarní vlastivědný zájezd k pramenům Balinky

VGS„Vítejte v nejnižších horách České republiky," těmito slovy uvítal za krásného jasného jarního počasí dvacítku účastníků fotograf a milovník přírody Ing. Antonín Havlát na vrchu Havlina (706,5 m n. m.) v Arnoleckých horách.

Táhnou se v asi dvacetikilometrovém pásu od Netína po Polnou. A právě tady, na jižním svahu Havliny v nadmořské výšce 670 m pramení řeka Balinka, která se v našem městě vlévá do Oslavy a společně mu daly jméno – Meziříčí. Náš druhý průvodce Bohumír Machát představil Balinku od pramene k ústí: několik pramenných ramen se stéká do potůčku, který nejprve vtéká do rybníku Nikl pod jižním svahem Havliny, dále pokračuje do Rychtářského rybníka, Arnolce a Mlýnského rybníka. Potom protéká Jersínem, zprava přitéká potok Lysý. Málokdo ví, že dříve se v Měříně Balinka nazývala právě potok Lysý. Pouť Balinky vede dále přes Meziříčko, U Třech mostů přitéká zleva Křivý potok. Před Měřínem se nachází největší rybník Nový. Balinka dále protéká Pustinou, nádhernou krajinou ve Frankově Zhorci a pokračuje přes Uhřínov a Baliny až do Velkého Meziříčí, kde se vlévá do Oslavy a po 31,1 km její pouť končí.
Pramen Balinky byl objeven dvěma měřínskými rodáky, Ing. Jaroslavem Syslem a prof. JUDr. Josefem Fialou, CSc. v roce 2007. Není bez zajímavosti, že i řeka Oslava se dříve jmenovala Radostínka. Ale o tom zase někdy příště.
Helena Švecová

Zpět na spolek
Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.