Na silnicích Vysočiny se zvýšil počet dopravních nehod

car-831928V průběhu prvních šesti měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 2 336 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod mírně zvýšil, a to o pět procent, což představuje nárůst o 118 dopravních nehod.

Letošní dopravní nehody si vyžádaly již devatenáct obětí, když sedmnáct účastníků zemřelo bezprostředně při dopravní nehodě a dvě osoby zemřely na následky zranění ve zdravotnickém zařízení. Za negativní jev dopravní policisté považují skutečnost, že se v našem kraji v letošním roce výrazně zvýšil počet dopravních nehod s tragickými následky. Jen v měsíci červnu zemřelo v našem kraji při dopravních nehodách pět osob, když tři cizinci zahynuli při jedné dopravní nehodě, která se stala na dálnici D1.

Celkem 47 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku také výrazný nárůst počtu těžce zraněných osob o 17 osob, což představuje nárůst o 57 procent. Dalších 587 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červen roku 2021 o 94 lehce zraněných vyšší, což představuje nárůst o 19 procent. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na částku převyšující 152 910 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 je o osm procent vyšší.

V 74 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidiči před jízdou požili alkoholické nápoje a v jednom případě, že byl řidič pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se meziročně zvýšil, a to o osmnáct procent. Policisté v letošním roce dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nebyly hodnoty přesahující tři promile alkoholu.

Když se podíváme do policejní statistiky na příčiny dopravních nehod, tak jednoznačně vede nesprávný způsob jízdy v kombinaci s nepřiměřenou rychlostí – tyto dvě příčiny stojí za většinou letošních nehod – konkrétně byly příčinou 1191 dopravních nehod. Alarmující může být skutečnost, že na třetím místě v pořadí příčin je nedání přednosti v jízdě, což představuje ignorování základních dopravních značek – dej přednost v jízdě nebo stůj, dej přednost v jízdě – celkem 147 dopravních nehod. Někteří také zbytečně riskují, což je patrné při předjíždění v zatáčkách, horizontech či zákazech předjíždění. Stejná bezohlednost u nich panuje, když se po předjetí zbrkle zařazují před předjížděné vozidlo, protože v protisměru se objevilo vozidlo, které tak svým riskantním manévrem bezprostředně ohrožují.

Celkem 975 nehod bylo nezaviněných ze strany řidiče. Ve většině případů (944 dopravních nehod) se jednalo o srážky vozidel s lesní zvěří. Tyto nehody tak dlouhodobě tvoří více než třetinový podíl na celkovém počtu dopravních nehod – za prvních šest měsíců se konkrétně jedná o více než 40 procent z celkového počtu nehod.

Za prvních šest měsíců letošního roku jsme vyšetřovali také dopravní nehody, na nichž mělo účast celkem 73 motocyklistů, ve 48 případech motocyklisté nehodu zavinili. Dva motocyklisté při nehodě zemřeli, devět se těžce zranilo, pětapadesát motocyklistů utrpělo lehké zranění a pouze sedm vyvázli z nehody bez zranění. Ve čtyřech případech policisté u motocyklistů – viníků nehody – zjistili přítomnost alkoholu v krvi.

Za prvních šest měsíců letošního roku jsme vyšetřovali také nehody, na nichž mělo účast celkem 57 chodců, v jednadvaceti případech chodec nehodu zavinil. Tři chodci při nehodě zemřeli, devět chodců se při nehodě těžce zranilo a 43 chodců utrpělo při střetu s vozidlem lehké zranění. Pouze dva chodci vyvázli bez zranění. Ve dvou případech policisté u chodců – účastníků nehody – zjistili přítomnost alkoholu v krvi.

Od začátku roku do konce června vyjížděli policisté v našem kraji vyšetřovat nehody, na nichž mělo účast 64 cyklistů, když 49 cyklistů nehodu zavinilo. Jeden cyklista při nehodě zemřel, tři se těžce zranili a dalších 54 cyklistů utrpělo lehké zranění a pouze šest cyklistů vyvázalo z nehody bez zranění. V sedmi případech policisté zjistili, že cyklista – viník dopravní nehody - byl v době nehody pod vlivem alkoholu.

Na negativní vývoj dopravní nehodovosti musíme reagovat, proto především dopravní policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci prázdninových mimořádných dopravně bezpečnostních akcí kontrolám řidičů, zda dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a zdali nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Policejní kontroly budou zaměřeny také na chování motocyklistů a cyklistů v silničním provozu, kteří patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, protože s příchodem teplého počasí lze předpokládat, že se budou ve větší míře objevovat v silničním provozu. Kontroly zaměříme nejen na dálnici D1 a na silnice I. tříd, ale s policejními hlídkami musí všichni účastníci silničního provozu počítat i na komunikacích nižších tříd, které směrují do rekreačních oblastí.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Nehodovost 1-6

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.