Od začátku roku zemřelo při nehodách 23 osob

pexels-artyom-kulakov-2265634 1Policisté v Kraji Vysočina od začátku letošního roku do konce srpna vyšetřovali celkem 3 216 dopravních nehod, což představuje nárůst o čtyři procenta - tedy o 110 dopravních nehod více než za stejné období roku 2021.

Při letošních dopravních nehodách zemřelo celkem 23 osob, což je výrazný nárůst ve srovnání se stejným obdobím roku 2021. Bezprostředně při nehodě zemřelo letos dvacet osob a další tři lidé zemřeli na následky zranění ve zdravotnickém zařízení. Loni za osm měsíců roku zemřelo na silnicích našeho kraje celkem 18 osob.

Celkem 61 osob bylo při letošních dopravních nehodách těžce zraněno – toto číslo představuje výrazný nárůst o 33 procent - tedy o patnáct těžce zraněných osob více než za stejné období loňského roku. Dalších 834 účastníků bylo zraněno lehce – o 79 lehce zraněných více, což představuje nárůst o deset procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Celkem ve 110 případech policisté při vyšetřování dopravní nehody zjistili, že některý z účastníků byl pod vlivem alkoholu. Dalších dva řidiči byli v době dopravní nehody pod vlivem jiných omamných a psychotropních látek.

Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a na ostatním majetku dosáhla částky 208 989 000 korun. Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v letošním roce patří nesprávný způsob jízdy (1 252 nehod), nepřiměřená rychlost (371 nehod), nedání přednosti v jízdě (213 nehod) a předjíždění 35 nehod). Velmi výrazný nárůst jsme zaznamenali v počtu dopravních nehod, které jsou nezaviněné řidičem – 1 338 dopravních nehod. Jedná se především o střety vozidla s lesní zvěří. Těchto nehod jsme za osm měsíců zadokumentovali celkem 1 300, což představuje celkem 40 procent z celkového počtu dopravních nehod.

Za osm měsíců letošního roku jsme šetřili okolnosti 124 dopravních nehod, na nichž měli účast motocyklisté, když v 85 případech motocyklisté dopravní nehodu zavinili. Dva motocyklisté nehodu nepřežili, deset se těžce zranilo a 97 jich utrpělo lehké zranění. Pouze patnáct motocyklistů vyvázlo z nehody bez zranění. V sedmi případech policisté zjistili, že řidič motocyklu je pod vlivem alkoholu.

Od ledna do konce srpna dokumentujeme také 69 dopravních nehod chodců a v šestadvaceti případech chodec nehodu zavinil. Tři chodci při nehodě zemřeli, devět se těžce zranilo a 51 z nehody vyvázlo s lehkým zraněním. Bez zranění skončila nehoda pouze pro šest chodců. Ve čtyřech případech byli chodci – účastníci dopravní nehody pod vlivem alkoholu.

Za osm měsíců letošního roku jsme šetřili okolnosti 132 dopravních nehod, na nichž měli účast cyklisté, když ve stovce případů cyklisté dopravní nehodu zavinili. Tři cyklisté nehodu nepřežili, sedm se jich těžce zranilo a 104 dalších utrpělo lehké zranění. Pouze osmnáct cyklistů vyvázlo z nehody bez zranění. V osmnácti případech policisté zjistili, že cyklista je pod vlivem alkoholu. Mezi kategorii „cyklista" se řadí v silničním provozu, tedy i v případě dopravní nehody, také osoba, která jede na elektro koloběžce. Nehod těchto účastníků silničního provozu v poslední době přibývá. Uživatelé elektro koloběžek musí dodržovat ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a nesmí zapomínat na povinnou výbavu. Stejně tak důležité je mít na paměti, že na koloběžce může jen pouze jedna osoba, takže není možné na ní převážet například malé dítě, které stojí na koloběžce před dospělou osobou.

Právě cyklisté spolu s chodci patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu, proto se v nacházejícím období budeme věnovat v rámci běžného výkonu služby i při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích jejich častějším kontrolám. Policisté se zaměří na to, zdali chodci používají v souladu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích reflexní prvky a zda cyklisté mají řádně vybavená jízdní kola, zejména s ohledem na horší viditelnost – pozdější svítání, dřívější stmívání a častěji se vyskytující mlhy, případně deštivé počasí.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.