Do domů se zloději dostávají přes garáže

pexels-evan-velez-saxer-7417701Kriminalisté ze služby kriminální policie a vyšetřování z územního odboru Žďár nad Sázavou řeší v posledních dnech vyšší počet případů krádeží vloupáním do rodinných domů na Žďársku, konkrétně ve Velkém Meziříčí a Velké Bíteši. Případy krádeží vloupáním mají přitom shodné způsoby provedení – zloděj se dovnitř dostává po překonání zabezpečení garážových vrat, která vyřadí z činnosti a poté se mu podaří sekční vrata otevřít a dostat se dovnitř. Zloději se dostávají dovnitř také po překonání uzavřených oken v přízemích částech domu.

Terčem zlodějů jsou jízdní kola, další uskladněné věci a nejrůznější nářadí, které zde mají majitelé uloženo. Zájmem zatím nezjištěných pachatelů jsou především horská jízdní kola, elektrokola a elektrokoloběžky, u nichž je předpoklad vyšší hodnoty. Z bytu pak mizí peníze, šperky a cennosti, které lze snadno zpeněžit. Kriminalisté v souvislosti s těmito případy apelují především na majitele a uživatele rodinných domů, aby věnovali větší pozornost možnostem, jak si své obydlí lépe ochránit před případnými zloději, protože pocit bezpečí je bezpochyby pro každého z nás velmi důležitý. Co vše můžeme učinit pro to, abychom podstatně snížili riziko vloupání do našich příbytků, či jiných prostor? Jednou z věcí, jak snížit riziko, abychom se nestali terčem nezvaných návštěvníků, je důsledná a cílená prevence.

Důležitá k úspěšnému odhalení pachatelů je také všímavost okolí. Kriminalisté se proto touto cestou obracejí na občany z Velkého Meziříčí a Velké Bíteše, aby nebyli k dění ve svém nejbližším okolí lhostejní a pokud si všimnou v lokalitě svého bydliště pohybu neznámých podezřelých osob a vozidel, kdy si tyto podezřelé osoby mohou prohlížet nemovitosti, fotografovat je nebo je obcházet, aby se neprodleně obrátili na tísňovou linku 158. Pro kriminalisty je zejména důležitý popis osob a vozidel, včetně registrační značky vozidla.

Policisté doporučují dodržovat několik základních rad a doporučení.

  • Zamykejte pečlivě všechny dveře a okna. Pokud je to vzhledem k charakteru a umístění nemovitosti možné, využijte bezpečnostní prvky, jako jsou bezpečnostní folie či mříže. Pořiďte si kvalitní bezpečnostní zámek na dveře a panoramatické kukátko.
  • V případě, že dům na delší dobu opouštíte, nenechávejte zejména v přízemí nezastíněná okna, zatáhněte žaluzie a rolety na oknech, a to minimálně v přízemní části domu, aby nebylo vidět dovnitř.
  • Pořiďte na vstupní dveře kvalitní zámek – bezpečný dveřní zámek musí být odolný vůči násilí a měl by být opatřen bezpečnostní cylindrickou vložkou nebo klíčem trezorového typu.
  • Nikdy nenechávejte klíče pod rohožkou, na parapetu nebo uschované v květináči – jsou to většinou první místa, kam se zloději podívají. Předměty, jako jsou žebřík nebo zahradní nářadí uskladněte jinam než na balkon – ten není ideální úschovnou.
  • Doporučujeme také si chránit svůj majetek kamerovým zařízením. Elektrický zabezpečovací systém dokáže signalizovat nežádoucí vniknutí do objektu. Jeho součástí bývá zvuková siréna, která může pachatele vystrašit a upozornit okolí na narušení zabezpečeného místa.

V době vaší nepřítomnosti – pracovní jednání, pobyt v nemocnici, dovolená – se domluvte s příbuznými nebo sousedy, aby opuštěné objekty kontrolovali.

Nesdělujte na sociálních sítích žádné podrobnosti o vybavení vašeho domu ani informace o tom, že někam odjíždíte ani jak dlouho nebudete doma.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.