Blíží se den věnovaný památce zesnulých. Buďme na silnicích opatrní a ohleduplní

candle-2909301Koncem října a začátkem listopadu se na hřbitovy začne sjíždět mnoho lidí, aby uctili památku svých blízkých zesnulých. Vyšší hustota provozu může vést k problémům v dopravě. Den památky zesnulých tzv. „Dušičky" připadají na 2. listopadu. V tomto roce se jedná o středu, tedy běžný pracovní den.

V období kolem památky zesnulých očekávají policisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zvýšený provoz na pozemních komunikacích. Lidé budou vyjíždět na hřbitovy v blízkosti svých bydlišť, ale přijíždět do našeho kraje budou i z jiných krajů. Policisté v těchto dnech proto zvýší dohled nad silničním provozem. Policejní hlídky budou kontrolovat místa a okolí, kde se nacházejí hřbitovy, aby předcházely případné protiprávní činnosti.

V souvislosti s památkou zesnulých upozorňujeme účastníky silničního provozu, aby jezdili opatrně, zbytečně nespěchali a na cestu se vždy vydávali odpočatí. V tomto období vyjíždí často i tzv. sváteční řidiči, kteří nemusí mít včasnou reakční dobu, a proto je potřeba být v každé situaci obezřetný a opatrný. Pamatujte, že je tu již podzim, a proto mohou být silnice pokryté mokrým listím, popřípadě namrzlé. Po ránu také bývají časté mlhy.

Doprava ale není jediným problémem období „Dušiček". Při návštěvě hřbitovů buďte opatrní i na své věci. Hřbitovy a parkoviště blízko nich by mohli navštěvovat i lidé, kteří sem přijdou úplně za jiným účelem. Majitelé vozidel často spoléhají na to, že se vzdálí od auta jen na chvíli a předpokládají, že se nemůže nic stát. Na vloupání do vozidla a jeho prohledání ale zloději stačí jen chvilka. Proto veškeré cennosti – mobilní telefony, fotoaparáty, kabelky nebo třeba peněženky, nenechávejte na sedadlech či jiných viditelných místech, popřípadě ani v zavazadlovém prostoru.

Vaše věci nemusí být v bezpečí ani tehdy, pokud si je vezmete s sebou na hřbitov. V okamžiku, kdy svoji kabelku nebo jinou cennost byť jen na chvíli odložíte a odejdete, stává se váš majetek velmi snadným cílem pro zloděje. Není proto od věci všímat si vždy svého okolí a zejména podezřelých osob. Pokud i přes veškerá preventivní opatření dojde ke krádeži vašich věcí, je dobré okamžitě vše nahlásit policii. V případě vykradení vozidla na nic nesahejte a vyčkejte na příjezd policejní hlídky, která celou věc zadokumentuje a následně prošetří.

Ačkoliv se policisté zaměří na riziková místa, ať již na silnicích či v rámci preventivní činnosti u hřbitovů a v jejím přilehlém okolí, mějme na paměti, že především my všichni jsme těmi, kdo může ovlivnit a eliminovat rizikové faktory, které nás ohrožují, a to především svým chováním a ostražitostí. I tak ale může nastat situace, kdy se můžeme i přes veškerou ostražitost stát obětí trestné činnosti. V takovém případě se neváhejte obrátit na linku 158.

kpt. Mgr. Martin Hron, koordinátor prevence kriminality
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.