Podvodníci vystupují jako falešní kupující na internetových inzertních portálech

home-office-4996834• Prodával dětský kočárek za 250 korun, ale sám přišel o 60 000 korun.
• Prodával dvě bundy za několik stovek a přišel o 12 000 korun.
• Prodávala brusle za 800 korun a přišla o 25 000 korun.
• Prodávala sluchátka za 600 korun a přišla o 32 800 korun.

To je pouze výčet několika případů podvodů, které policisté na Vysočině zadokumentovali během jediného dne. I když na rizika a možné scénáře podvodného jednání ze strany neznámých pachatelů pravidelně upozorňujeme, lidé jsou stále nepoučitelní. V posledních dnech těchto případů, které se týkají podvodných jednání na internetových inzertních portálech, výrazně přibývá. Není den, kdy bychom nemuseli takový případ řešit. A často jde i o několik podvedených lidí denně. Tato jednání mají většinou totožný scénář. Probíhají zpravidla písemnou formou a jedná se o takzvané reverzní internetové podvody, při kterých se podvodník staví do role falešného zájemce o koupi nabízeného zboží.

Pachatelé v těchto případech nejprve kontaktují prodávajícího a předstírají vážný zájem o koupi zboží, které nabízí k prodeji. Terčem útočníků jsou v takovém případě především prodávající, kteří si zvolí jako platební metodu „bezpečnou platbu", tedy zaslání peněz z karty na kartu, prostřednictvím peněženky zvoleného bazaru. Protože jsou klienti oslovováni údajným kupcem jejich zboží, nepředpokládají, že se z nich někdo snaží získat přístupové údaje k jejich účtům a přístupové údaje do jejich internetového bankovnictví. Následuje na první pohled lákavá nabídka zajištění veškerého komfortu spojeného s přepravou a platbou zboží (DPD, PPL a další obdobné služby). Poté falešný kupující odešle prostřednictvím e-mailu, chatovací aplikace nebo přes WhatsApp, Messenger, e-mail a další fiktivní odkaz (link), zpravidla na zvolenou přepravní společnost. Jakmile na tento link prodávající klikne, je přesměrován na podvrženou platební bránu, kam bez váhání vyplní ve většině případů veškeré přihlašovací údaje k elektronickému bankovnictví, platební údaje a rovněž údaje k platební kartě. Bohužel si v této chvíli neuvědomí, že se jedná o podvod. Při kontrole svého bankovního účtu posléze prodejci zjistí, že jim nebyla připsána suma z prodeje zboží, ale naopak byly z účtu finanční prostředky odčerpány, a to často v řádech desítek tisíc korun i v částkách mnohem vyšších.

Opětovně proto apelujeme na všechny, kteří k prodeji využívají internet a inzertní portály, aby byli při těchto aktivitách maximálně obezřetní. Je nutné si především uvědomit, že za prodávané zboží by měl platit výhradně kupující a ne hodně ztratit prodávající. Proto v žádném případě nikomu nesdělujte jakékoliv přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví, platební údaje ani údaje k vašim platebním kartám. Tyto údaje pokud možno nikam nevyplňujte ani neposílejte. Důsledně kontrolujte autorizační údaje (SMS, bankovní klíče) k bankovní operaci, kterými operace – platby, nebo služby - potvrzujete, zda jsou v souladu s vaším záměrem, je to poslední pojistka,", varuje mjr. Mgr. Martin Vaněček, vedoucí odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s tím, že jedině vysoká míra opatrnosti a obezřetnosti ze strany široké veřejnosti může šance pachatelů získat podvodem peníze výrazně omezit. Stačí pouze, aby lidé přemýšleli o tom, proč a komu sdělují citlivé údaje ke svému bankovnictví.

Podvody na internetu

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.