Celkový počet dopravních nehod se meziročně mírně snížil

car-accident-g2e041f521 1920Na silnicích kraje Vysočina, včetně úseku dálnice D1 procházejícího Vysočinou, policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v lednu letošního roku vyšetřovali celkem 374 dopravních nehod, což je o 34 nehod méně, vyjádřeno procenty o osm procent nižší počet, než v lednu v roce 2022. Dalších 194 dopravních nehod, které se v lednu staly na silnicích v našem kraji, si řidiči vyřešili sepsáním euroformuláře.

Při lednových dopravních nehodách bezprostředně (do 24 hodin) po dopravní nehodě zemřeli tři lidé. Dalších šest se těžce zranilo a 100 utrpělo lehké zranění. Hmotná škoda způsobená na havarovaných vozidlech a dalším majetku dosáhla částky 30 628 000 korun a byla tak vyšší o čtyřicet procent ve srovnání se škodou způsobenou při dopravních nehodách v lednu v roce 2022.

Letos v lednu policisté při vyšetřování devíti dopravních nehod zjistili, že řidiči před jízdou požili alkoholické nápoje. Hlavní příčiny dopravních nehod jsou na silnicích našeho kraje dlouhodobě neměnné. Na příčinách dopravních nehod se v lednu v největší míře podílel nesprávný způsob jízdy (102 nehod), nepřiměřená rychlost jízdy (89 nehod), nedání přednosti v jízdě (13 nehod) a v neposlední řadě také nesprávné předjíždění (6 nehod).

Při třech lednových tragických nehodách zemřeli dva řidiči a jedna cyklistka. K letošní první tragické nehodě policisté vyjížděli 13. ledna kolem půl jedné odpoledne na silnici II/602 mezi obce Vysoké Studnice a křižovatku směr Luka nad Jihlavou. Řidič osobního vozidla jel ve směru jízdy od obce Vysoké Studnice směrem na Jihlavu. Při jízdě levotočivou zatáčkou se z nezjištěných příčin plně nevěnoval řízení a vjel částečně vpravo mimo komunikaci, kde najel svou přední částí vozidla na svodidlo. Poté se vozidlo přetočilo na pravý bok, kde střechou narazilo do stromu. Řidič vozidla na místě zemřel.

Ke druhé letošní tragické nehodě vyjížděli policisté 13. ledna ráno před sedmou hodinou. Nehoda se stala na silnici II/390 ve směru od obce Budišov směrem na obec Nárameč. Řidička osobního vozidla Škoda Octavia, s dosud nezjištěných příčin vybočila ze svého jízdního pruhu do protisměru a čelně se střetla s cyklistkou. Cyklistka utrpěla zranění, na jehož následky při převozu do nemocnice zemřela.

Třetí tragická nehoda se stala 30. ledna deset minu po třinácté hodině na silnici I/38 ve směru od obce Olšinky na Kámen na Havlíčkobrodsku. Řidič osobního vozidla jel po přímém úseku komunikace, kdy projížděl místem, kde byly pro jeho směr jízdy na pozemní komunikaci vyznačeny dva jízdní pruhy, přičemž zde předjížděl v pravém pruhu jedoucí osobní vozidlo. Po zařazení před něj dostal v pravém jízdním pruhu na zasněžené vozovce s vozidlem smyk, ve kterém přejel do protisměrné části vozovky, kde v tuto chvíli jela nákladní souprava vozidla s návěsem. Došlo k čelnímu střetu vozidel. Při dopravní nehodě se řidič osobního vozidla těžce zranil a na následky zranění při převozu do nemocnice zemřel.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.