Policisté varují před podvody na internetu

wallet-2456004Při internetových podvodech přicházejí lidé o desetitisíce a někdy i statisíce korun! Stačilo by přitom, aby byli více opatrní a pečlivě si chránili údaje ke svému bankovnictví.

Jak takové podvody probíhají v praxi... Nejčastěji se setkáváme s reverzními inzertními podvody. Ptáte se, co to je? Pachatel zareaguje na váš zveřejněný inzerát, ve kterém nabízíte něco k prodeji. Při domlouvání o způsobu doručení či platby vám ale podstrčí fiktivní platební bránu, kde vyplníte citlivé bankovní údaje a místo zisku za inzerované zboží přicházíte o své úspory. Téměř každý den jsou takto okradeni lidé napříč naším krajem.

Mezi okradenými je například žena, která na internetovém portále s bazarovým zbožím nabízela termo tašky v hodnotě dvacet korun. Přihlásil se jí zájemce, který ochotně nabídl zajištění dopravy, a začali se spolu domlouvat. Pak už to šlo velmi rychle, žena obdržela odkaz, který rozklikla, a byla přesměrovaná na fiktivní stránky dopravce. Pokračovala v chybě, když vyplnila požadované informace jako jsou osobní údaje a kompletní údaje o platební kartě. Následovalo nepříjemné překvapení, když zjistili, že z jejího účtu zmizelo šestnáct tisíc korun.

Jiný pachatel projevil zájem o nabízenou cyklotašku a následně poslal prodávajícímu prostřednictvím mailu odkaz na falešné stránky doručovací společnosti. Po otevření odkazu byl prodávající přesměrován na stránky, kde zadal informace k platební kartě, včetně kódu, který mu poté přišel potvrzovací SMS zprávou. Tato zkušenost stála muže dvaadvacet tisíc korun.

O více než sto padesát tisíc korun přišla žena, která na začátku chtěla prodat lyžařské boty za 400 korun. Pachatel v tomto případě využil pro kontaktování sociální sítě, jinak už byl další vývoj situace obdobný jako v předchozích případech. Po zaslání odkazu následovalo vyplnění údajů internetového bankovnictví, včetně hesla, a potvrzování pachatelem zadaných transakcí.

Jak se podvodům ve virtuálním prostředí bránit?
• Neklikejte na odkazy zaslané lidmi, které osobně neznáte.
• Na internetové stránky dopravců přistupujte vlastním zadáním, nikoli zaslaným odkazem.
• Nikdy nesdělujte žádné údaje ke svému internetovému bankovnictví.
• Nikdy neposkytujte číslo platební karty, ani žádné další údaje ke kartě.
• Když něco prodáváte, kupujícímu stačí, aby znal číslo vašeho účtu, na který pošle peníze za vámi nabízené zboží.
• Pokud autorizujete jakoukoliv platbu, dobře si vždy přečtěte, co autorizujete!

por. Ing. Michaela Lébrová, komisař
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.