Podvody na internetu jsou na denním pořádku

laptop-820274Žďárští kriminalisté se zabývají dalším internetovým podvodem. V pátek 17. února ve večerních hodinách reagoval dosud nezjištěný pachatel na inzerát, který si zadal muž ze Žďárska na prodejní portál bazos.cz, kde nabízel k prodeji krbová kamna za částku 40 000 korun.

Prostřednictvím chatu v aplikaci WhatsApp, tedy mimo oficiální prostředí internetového portálu bazos.cz se podvodník dohodl s prodávajícím, že zboží odešle přes dopravní službu. Poté si neznámý pachatel od prodávajícího vyžádal přes odkaz zaslaný na jeho e-mail číslo jeho bankovního účtu a číslo jeho platební karty a mnoho dalších údajů. Poté se podvodník díky získaným údajům o platební kartě dostal na bankovní účet muže, který místo toho, aby obdržel za nabízená kamna peníze, přišel dvěma podvodníkem zadanými platbami o částku ve výši 38 500 korun. I když pravidelně upozorňujeme na tyto typy podvodných útoků, lidé jsou stále nepoučitelní. Proto opětovně apelujeme na všechny, kteří využívají k prodeji věcí různé inzertní portály, aby se nikdy nenechali vyvést údajným zájemcem o zboží mimo oficiální prodejní portál. Dále aby nikdy nesdělovali údaje ke své platební kartě, protože tyto údaje pak podvodník snadno může zneužít. Když prodáváte nějaké zboží, kupujícímu stačí, aby znal číslo vašeho účtu, kam vám může poslat peníze za prodávané zboží.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.