Místo rychlých zisků a výnosů přicházejí podvedení lidé o své úpory

hacking-2903156Policisté v Kraji Vysočina prověřují případy internetových podvodů, které mají mnoho společného, a to rychle zhodnotit své finance prostřednictvím investování do kryptoměn. Avšak tyto případy nekončí očekávaným ziskem, ale ve většině případů, přicházejí lidé o své úspory. Policisté by chtěli vyzvat občany k větší obezřetnosti a připomenout jim, že je nutné být opatrný a dodržovat zásady a pravidla, které zajistí jejich penězům větší bezpečnost.

Podvodník telefonicky kontaktoval ženu a informoval ji, že její vklad na kryptoměnovém účtu se zvýšil na 7.000 USD. Jelikož si žena opravdu v minulosti založila investiční účet s kryptoměnami, kam si i zaslala menší obnos peněz, neměla důvod muži nevěřit. Podvodník ženu přesvědčil, že je potřeba si založit směnárenský účet, aby ji mohla být částka vyplacena a že jí se vším pomůže. Žena obdržela do emailu odkaz, který rozklikla, následně si stáhla aplikaci umožňující dálkový přístup do zařízení, čímž neznámé osobě umožnila nekontrolovatelný pohyb ve svém počítači. Následně již stačilo, aby se přihlásila do svého internetového bankovnictví, z něhož podvodník odčerpal a převedl na svůj účet více než sto tisíc korun.

Další obětí podvodníka se stal muž, kterého kontaktoval „finanční poradce" pod záminkou zhodnocení finančních prostředků. Muž umožnil vzdálený přístup ke svému počítači, následně došlo k převodu peněz na účet s Bitcoiny, poté došlo k opakovaným platbám sloužících k dobití virtuálního účtu. Všechny prostředky následně byly převedeny do bitcoinových peněženek, které již poškozený neměl pod svojí kontrolou. Muži tak vznikla škoda přes tři sta padesát tisíc korun.

Jak se podvodům bránit?
• Buďte obezřetní a opatrní, ke každé investici přistupujte jako k rizikové.
• Neinvestujte celé své jmění.
• Chcete-li investovat do kryptoměn, obracejte se na renomované a důvěryhodné finanční instituce.
• Nikdy nic neodsouhlasujte pod nátlakem.
• Neinstalujte si softwary pro vzdálený přístup do svého počítače/ mobilu či jiného zařízení.
• Jestliže se tak již stane, nepřihlašujte se do svého internetového bankovnictví (umožníte tím podvodníkovi přístup k vašim heslům).
• Ostražitost by neměla chybět ani při neodůvodněném podezřele rychle rostoucím zisku.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisař
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.