Podvodníci vás mohou připravit o značné úspory

atm-2923515Policisté v Kraji Vysočina prověřují případy internetových podvodů, které mají mnoho společného, a to snahu rychle zhodnotit své finance prostřednictvím investování do kryptoměn. Avšak tyto případy nekončí očekávaným ziskem, ale ve většině případů přicházejí lidé o své úspory. Policisté by chtěli vyzvat občany k větší obezřetnosti a připomenout jim, že je nutné být opatrný a dodržovat zásady a pravidla, které zajistí jejich penězům větší bezpečnost.

Obětí podvodníka se stal muž, kterého kontaktoval „bankéř" pod záminkou investování finančních prostředků do kryptoměny. Poškozený muž se nechal podvodníkem přesvědčit, aby vybral ze svého účtu peníze a ty následně dle instrukcí vložil do bankomatu na kryptoměny. Následně poškozenému vznikla škoda téměř za 150 tisíc korun, neboť peníze v bankomatu již neměl pod svojí kontrolou.

Další obětí podvodníka se stala žena, kterou telefonicky kontaktoval muž a informoval ji o možnosti investování do kryptoměn s rychlým a vysokým ziskem. Žena podvodníkovi umožnila vzdálený přístup do svého počítače a zaplatila základní vklad pro obchodování na burze ve výši 5.000 korun. Poškozenou druhý den opět kontaktoval podvodník a vyzval ji, aby mu přeposlala částku kolem sedmi set tisíc korun, že pro ni nakoupí kryptoměnu a obratem vydělá dvě stě tisíc. Vzhledem k tomu, že poškozená nedisponovala požadovanými prostředky, svolila ke sjednání půjčky ve výši osm set tisíc korun. Následně pachatel se souhlasem poškozené z těchto peněz přes vzdálený přístup odeslal 150 tisíc na zahraniční účet. K dalším transakcím nedošlo, neboť účet poškozené byl po provedené platbě ze strany její banky zablokován a poškozená o blokaci informována.

Jak se podvodům bránit?
• Buďte obezřetní a opatrní, ke každé investici přistupujte jako k rizikové.
• Neinvestujte celé své jmění.
• Chcete-li investovat do kryptoměn, obracejte se na renomované a důvěryhodné finanční instituce.
• Nenechte se po telefonu zlákat k žádným transakcím vašich finančních prostředků.
• Nikdy nic neodsouhlasujte pod nátlakem.
• Neinstalujte si softwary pro vzdálený přístup do svého počítače/ mobilu či jiného zařízení.
• Jestliže se tak již stane, nepřihlašujte se do svého internetového bankovnictví (umožníte tím podvodníkovi přístup k vašim heslům).
• Ostražitost by neměla chybět ani při neodůvodněném podezřele rychle rostoucím zisku.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisař
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.