Nevěřte neznámým lidem, kteří vás straší napadením účtu

man-2635036Momentu překvapení a strachu o své úspory využívají podvodníci, kteří telefonují lidem s cílem je připravit o peníze. Nejčastěji tvrdí, že je účet v ohrožení, došlo ke zneužití údajů nebo se někdo neznámý snaží sjednat úvěr. Pachatelé jsou přesvědčiví a velmi rychle reagují, proto je nutné mít se na pozoru. Mohou se vydávat za pracovníky peněžních ústavů či finanční experty. V rámci přesvědčování mohou tvrdit, že informovali policii nebo se za policisty mohou vydávat s cílem podvedeného člověka v případě jeho pochybností zmanipulovat.

Buďte obezřetní a nedejte podvodníkům šanci vás připravit o vaše peníze.

S podvodníkem se setkal muž, kterého špatná zkušenost stála více než 150 tisíc korun. Na začátku byl telefonát od neznámého člověka, který se mu představil jako pracovník banky. Vylíčil muži pečlivě připravený smyšlený příběh o ohrožení jeho peněz na účtu. Přiměl ho vybrat finanční hotovost, odjet do města s bitcoinmatem a peníze do něj vložit. Poté se mu již nikdo neozval, falešný pracovník banky byl nekontaktní a muž zjistil, že naletěl podvodníkovi.

O 800 tisíc korun přišla žena, kterou také telefonicky kontaktoval podvodník vydávající se za pracovníka finanční instituce s tím, že budou řešit úvěr sjednávaný předchozího dne. Žena ale o ničem nevěděla, on ji začal děsit zneužitím údajů a ohrožením naspořených finančních prostředků. Ženě oznámil, že dá podnět k prošetření. Dále se jí postupně ozvali lidé vydávající se za pracovníka banky a bezpečnostního technika. Nakonec ji přesvědčili, aby svoje peníze vybrala, odjela do jiného města a vložila je prostřednictvím zaslaných QR kódů do bitcoinmatu. O další peníze pak přišla ještě tím, že si na radu podvodníků vzala úvěr a peníze opět vložila do speciálního bankomatu.

Pokud se vám stane, že vám podvodník zavolá, myslete na to, že tento postup by váš bankovní ústav nikdy nezvolil, takže telefonické hrozby napadením účtu a nucení k nelogickým finančním transakcím je ze strany podvodníka jen snaha vás připravit o peníze.

Jak se podvodům bránit?
• Nejednejte zbrkle, dejte si čas vše promyslet, nebo se poraďte s někým, kdo má od nastalé situace střízlivý odstup.
• V případě pochybností si sami vyhledejte číslo, zavolejte svému finančnímu ústavu a vše si ověřte. Nikdy nevyužívejte zpětné volání nebo kontakt, který vám předal neznámý člověk.
• Nesdělujte nikomu přihlašovací hesla či kódy a údaje k platební kartě.
• Při platbách pečlivě kontrolujte, jaké transakce potvrzujete.
• Neklikejte na odkazy zaslané lidmi, které osobně neznáte.
• Neinstalujte si programy/aplikace umožňující dálkový přístup do vaše zařízení.

por. Bc. Jana Kroutilová, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.