Hrdý Budžes vytrval. Po letech dorazil do Velkého Meziříčí

IMG 8238„Hrdý Budžes nebyl ani indián, ani partyzán. Hrdý Budžes je jen – a hrdý buď, žes. To je ještě horší, než kdyby to byl komunista," prozřela Barbora Hrzánová v roli Helenky Součkové, žákyně druhé třídy základní školy v Ničíně, která ve čtvrtek večer přinesla do velkomeziříčského Jupiter clubu kouzelný dětský pohled na tragikomiku prvních roků husákovské normalizace.


Obtížnou úlohu tříhodinového řádění na jevišti zvládla Bára Hrzánová s takovou lehkostí, s jakou nosila na zádech svou školní brašnu. Ať už v holínkách, v kulichu nebo v nakřivo zapnutém kabátku dokázala naivně a bezelstně přiblížit nejenom nelehký osud osmiletého dítěte s nadváhou, ale také tíživou atmosféru doby kádrových posudků. Spolu s komičností však přinesla divákům také podnět k zamyšlení. Svou dětskou moudrostí a přímočarostí se jí totiž leckdy podařilo instinktivně odhalit jádro problému, vyslovit to, co by si jiní nedovolili. Helenka Součková tak nepředstavovala pouze obraz dětské duše, ale také ironii a nadhled dospělého člověka.
Barboře Hrzánové se podařilo rozvířit celý velký sál. Svým komickým vzezřením i jedinečným hereckým výkonem dokázala diváky rozesmát, držela je v napětí v dramatických pauzách, kdy odhalovala kdejaký „tajem" ze svého života, donutila je si zavzpomínat a možná se taky trochu zastydět. Spolu s Jarmilou Vlčkovou a Liborem Jeníkem, kteří se představili v dalších rolích, sklidili na závěr od diváků zasloužený potlesk ve stoje.
Kateřina Karmazínová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.