Muzeum vzpomíná na 150. výročí od narození Zdenky Vorlové Vlčkové

P1680615 copyV Meziříčí se narodila spousta umělců a významných osobností, muzeum si klade za cíl připomínat jejich díla a život. To právě dělá výstavou Zdenky Vorlové Vlčkové, která by oslavila 150. narozeniny.

Vernisáž výstavy zahájila 20. září ředitelka muzea Irena Tronečková s Evou Kočí Valovou, jejíž proslov směřoval zejména k přítomným. „Pokud jste unaveni z práce, těšíte se domů ke svým milým, a přesto tady teď s úctou stojíte před prací jiných, buďte klidní a spokojení," oceňovala Eva Kočí Valová. Výstava zahrnuje spoustu artefaktů, jedno dílo dokonce přibylo do depozitáře muzea teprve na začátku září letošního roku. „Obraz, na kterém je vyobrazené Velké Meziříčí, nám darovala doktorka Petra Blaháková ze Zlína. Namalování obrazu si u paní Vorlové Vlčkové objednal v roce 1944 její dědeček pan Grec, jehož rodina bydlela na ulici Komenského. Tímto paní doktorce za tak vzácný a neobyčejně příhodně načasovaný dar děkujeme," uvedl Pavel Stupka, vedoucí odboru školství a kultury, který dílo do města přepravil.

Depozitář velkomeziříčského muzea obsahuje několik desítek obrazů, kreseb, artefaktů a věcí z pozůstalosti akademické malířky Zdenky Vorlové Vlčové. Výstavu s doprovodným programem pro školy i veřejnost můžete navštívit až do 30. října.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.