Rok Harrachů: Muzeum připravilo výstavu, manévry i školní programy

P1114591Harrachové patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody naší historie. Zanechali v českých dějinách hlubokou stopu. Nejinak ve Velkém Meziříčí, které má mezi těmito aristokraty svého zástupce, a to hraběte Františka Harracha. Právě jemu byly věnovány víkendové historické slavnosti.

Městské muzeum při příležitosti roku Harrachů připravilo několik akcí věnovaných osobnosti Františka Harracha – výstavu, historické slavnosti a programy pro školy, které se rozeběhnou se zahájením nového školního roku.

O víkendu 2. a 3. září proběhly v areálu zámku císařské manévry, které se roku 1909 konaly okolo Velkého Meziříčí. Zúčastnili se jich i císař František Josef I., následník trůnu František Ferdinand d'Este a německý císař Vilém. Jejich příjezd na nádvoří zámku viděli návštěvníci slavností na vlastní oči. Mimo to si prohlédli vojenské ležení v zámeckém parku včetně vzduchovkové střelnice nebo polní kuchyně a zažili bojovou operaci. Užili si program na pódiu, módní přehlídku či prohlídky zámku s kostýmovanými průvodci.

Ve výstavní síni zámku byla otevřená i výstava Hrabě František Harrach: filantrop, hospodář a cestovatel. Přináší mnoho informací a artefaktů ze života hraběte Harracha. K vidění je unikátní film z jeho pohřbu roku 1937. Na průřez životem majitele nejen velkomeziříčského zámku se můžete do muzea zajít podívat až do 12. listopadu.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.