Výstavní sál velkomeziříčského zámku připomene dílo Josefa Kremláčka

image001 copyS výtvarníkem a členem výtvarné skupiny STIR UP Josefem Kremláčkem se milovníci neosurrealismu u nás nesetkávají poprvé. Jeho, i dílo ostatních členů bývá v našich prostorách představováno opakovaně, od konce 90. let se stalo téměř tradiční záležitostí.

 


image002Rodák z Třebíče, jehož nedožité sedmdesátédeváté narozeniny si v těchto dnech připomínáme, nejprve studoval brněnskou Střední školu uměleckých řemesel, poté absolvoval pražskou VŠUP, obor filmová grafika.
Angažoval se i v jiných výtvarných skupinách, doma i v zahraničí. Věnoval se převážně grafickým technikám, měl rád litografii. Jako pravý surrealista tvořil rozmanité koláže, účastnil se také monumentálních projektů, nebyla mu cizí ani olejomalba. Jeho největší přínos je patrný v knižní grafice, kdy výtvarně obohatil na sedmdesát knih pro děti, známé jsou postavy skřítků a trpaslíků, obohacené o přírodní motivy zvířat a rostlin. Ilustroval např. Jiráskovy Staré pověsti české, Hulpachovy Indiánské pohádky či Robinsona Crusoea od Daniela Defoea.
Jeho dílo je zastoupeno v domácích i zahraničních uměleckých sbírkách, autor se dočkal mnoha ocenění.

Vernisáž, která proběhne v sobotu 5. 3. 2016 v 15 hodin, zahájí kunsthistorik a člen skupiny STIR UP PhDr. Václav Pajurek. Výstava potrvá do 24. 4. 2016.

-muz-

Otevírací doba:

denně mimo pondělí 9.00–12.00, 13.00–16.00
školní skupiny je třeba předem objednat na tel. čísle: 566 522 773, popř. 566 522 206
Jednotné vstupné 10 Kč, děti do 6 let zdarma.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.