Beata Parkanová představila své Chvilky ve Velkém Meziříčí

IMG 6565Předpremiéra celovečerní prvotiny scénáristky a režisérky Beaty Parkanové Chvilky se odehrála v zaplněném sále kina Jupiter clubu. Po jejím zhlédnutí měli diváci na autorku i jednoho z herců Martina Fingera spoustu dotazů.

Chvilky jsou v podstatě osobní zpovědí Beaty Parkanové, jak zaznělo i na besedě s autorkou po promítání. Film je do značné míry autobiografický, i proto se některé jeho dílčí chvilky odehrávají ve Velkém Meziříčí, kde Beata Parkanová prožila část svého života. Velkomeziříčští diváci tak poznali záběry z ulice Na Výsluní, kde žila babička Beaty, z areálu kablovky nebo domova pro seniory. Další snímky byly natočeny v Jihlavě a v okolí Dědkovské hory.

Hlavní hrdinkou filmu je Anežka, kterou ztvárnila Jenovéfa Boková. Dalšími herci, kteří se na plátně objeví, jsou Alena Mihulová a Martin Finger coby rodiče Anežky, její prarodiče Jaroslava Pokorná a Ladislav Trojan či zdravotní sestra Taťána Medvecká nebo psycholožka Lenka Vlasáková. Snímek zachycuje sedm chvilek života Anežky s její rodinou a partnery. Hlavní hrdinka si přeje vztahy s nimi udržet klidné a vyrovnané, ale daří se jí to jen na úkor potlačení svého já. Výsledkem je, že se cítí opuštěná. Filmu zdánlivě chybí rozuzlení, nemá konec. Což podotkla při besedě i jedna z divaček. „Já koncům ve filmech nevěřím. Vlastně ani nevím, co by ten konec měl být. Pro mě představuje určitou naději,“ vysvětlila otevřený konec Chvilek Beata Parkanová. Další dotaz na režisérku byl, zda už ukázala svůj film babičce, která v něm zaujímá také poměrně podstatnou chvilku. „Ještě ne, ale babička se na něj těší, protože si myslí, že je v něm zachycená pěkně,“ řekla Beata Parkanová a dodala, že zato její máma už film viděla. „Trnula jsem, co bude. A máma se po zhlédnutí filmu v Jihlavě přihlásila, povstala a řekla: Já jsem ta depresivní matka. A paní Mihulová, s vámi se chci po diskusi osobně poznat. Na to mi pak přišlo několik esemesek od známých, že mi gratulují a že to moje máma pěkně rozčísla,“ popsala Beata se smíchem. Závěrem pak sdělila divákům, že připravuje nový film Slovo, v němž by měl hlavní roli hrát Martin Finger. Takže nyní autorku a její tým čeká opět kolečko shánění peněz na natáčení. „Možná požádáme nějaké zastupitelstvo o příspěvek. Ale tohle už to určitě nebude,“ podotkla s narážkou na zamítnutí její žádosti o peníze na film Chvilky velkomeziříčským zastupitelstvem v květnu 2017.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.