Charitativní koncert muzikanti dětem bude pomáhat i letos

DSC 0948V pořadí již do čtrnácté sezony vstupují organizátoři tradičního charitativního koncertu Muzikanti dětem. I letos se můžete těšit na program, který osloví jak děti, tak dospělé. Jeho přípravy se blíží nyní do cíle. Již za necelé tři měsíce se v sobotu 23. května rozezní velkomeziříčské náměstí pestrou hudební produkcí.

Koncert Muzikanti dětem patří mezi tradiční květnovou akci, kterou si nenechá ujít mnoho obyvatel z Velkého Meziříčí, ale i jeho vzdálenějšího okolí. Díky charitativní myšlence, zajímavému doprovodnému programu a žánrově různorodému výběru vystupujících interpretů bývá náměstí zaplněné. Každý rok výtěžek benefice putuje do jednoho z regionálních zařízení, které se věnuje práci se zdravotně či mentálně hendikepovanými klienty. Je pravdou, že loňský výtěžek nastavil laťku hodně vysoko. Rekordní vybranou částku ve výši 225 407 korun pořadatelé věnovali Oblastní charitě Žďár nad Sázavou, konkrétně dennímu stacionáři Nesa. Výtěžek letošního koncertu podpoří činnost Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí ve Velkém Meziříčí, která slaví dvacet pět let své existence.

A jaký program si pro vás pořadatelé přichystali letos? Návštěvníci koncertu se mohou těšit na poprockovou legendární kapelu Turbo a jejich nejznámější hity Hráč, Chtěl jsem mít, Krásným dívkám nebo Díky, já jdu dál. „Osobně se moc těším na energickou show hráčů z Ukulele Troublemakers. Je neuvěřitelné, co všechno jsou schopni na takto malý nástroj zahrát a jaké z něj vyluzují zvuky. Mladší posluchači by si rozhodně neměli nechat ujít koncert kapely Bombarďák. Hrají skvělou muziku pro děti, jsou vtipní, tancují, zapojují publikum do programu. Zároveň je jich tvorbu můžou poslouchat i dospělí - a nezbláznit se z toho," říká s úsměvem organizátor Radovan Hajný. Dále se na pódiu představí vysočinská rodačka a poprocková zpěvačka Jitka Boho, velkomeziříčští oblíbenci Bohužel a smíšený orchestr velkomeziříčské umělecké školy. Během doprovodného programu se budete moci na památku vyfotit Fotící bedýnkou, vyrobit si odznáček, zaskákat si v nafukovacím hradu nebo se zúčastnit aktivit, které si pro vás chystá Asociace společně s Dózou. „V současné době se nás na organizaci celého charitativního koncertu podílí pět, kromě mě a Radovana Hajného jsou nedílnou součástí týmu Irena Tronečková, Zuzana Herodesová a Hana Chládková. Ale nic bychom nemohli pořádat bez mnoha dobrovolníků, podpoře a pomoci našich kamarádů. Poděkování patří také městu Velké Meziříčí a sponzorům, kteří náš projekt pravidelně finančně podporují. Moc si toho vážíme a těšíme se, že si i letos užijeme atmosféru před pódiem společně," dodává Ondřej Duben z pořadatelského týmu. Veškeré aktuální informace o 14. ročníku charitativního koncertu muzikanti dětem naleznete na facebookovém profilu Muzikanti dětem nebo na webových stránkách www.muzikantidetem.mozello.cz.

M. Hudková

KDE POMÁHÁ VÝTĚŽEK MINULÉHO ROČNÍKU MUZIKANTI DĚTEM?

Finanční výtěžek z loňského charitativního koncertu Muzikanti dětem získal denním stacionář Nesa pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením v květnu 2019. Tyto finance jsme využili pro rozsáhlou úpravu velké zahrady stacionáře s využitím prvků zahradní terapie. Zahrada se stane nejen centrem pro pracovní aktivity uživatelů s lehčím postižením, ale především relaxačním a stimulačním prostředím, které bude zohledňovat potřeby současných uživatelů s těžkými formami postižení. Prostor tak bude maximálně přístupný všem. „Pracovníci stacionáře se zúčastnili vzdělávání v oblasti zahradní terapie, abychom jak při přípravě projektu, ale pak především při využívání nové zahrady uplatňovali aktuální trendy v této oblasti. V současné době probíhá příprava projektu, jehož realizace je naplánována na rok 2020 a 2021," uvedla Alena Poulová, vedoucí Nesy. Loňský koncert nepřinesl dennímu stacionáři pouze finance. Skupina Jumping Drums, která vystoupila s bubenickou show na květnovém koncertu Muzikanti dětem, nabídla společné bubnování s uživateli Nesy. Muzikoterapeutický workshop pod vedením pana Ivo Batouška se uskutečnil letos v lednu a všichni uživatelé si jej velice užili. Organizátoři „muzikantů" tak mohou mít radost z tohoto přesahu loňského koncertu.

Marcela Jůdová, sociální pracovnice Nesy

KOMU PENÍZE POMOHOU LETOS?

Kdo jsme:

Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR, z.s. je otevřeným, nepolitickým spolkem s právní subjektivitou. Asociace má celorepublikovou působnost a prostřednictvím svých 50 klubů (zapsaných spolků) sdružuje všechny, kteří chtějí aktivně pomoci zdravotně postiženým dětem, mládeži a jejich rodinám, tak jak říká i poměrně dlouhý a možná složitý název organizace (ARPZPD). Celorepubliková Asociace byla založena v roce 1991. Asociace je neziskovou organizací, tudíž finanční prostředky na svoji činnost kluby získávají pouze z dotací obcí a měst, grantů, od sponzorů, z charitativních akcí apod.
Klub Velké Meziříčí byl založen 22. května 1995 a v letošním roce slaví 25. výročí svého založení. V klubu je celkem 33 dětí se zdravotním postižením, dále 65 rodičů a přátel z regionu Velké Meziříčí a okolí. „Základnou" klubu je dřevěný zahradní domek na Kolbišti v Černé, který jsme zakoupili z finančního výtěžku charitativního koncertu Muzikanti dětem, pořádaném pro naši Asociaci, v roce 2013.
Tento domeček slouží zejména dětem a rodinám, které se zúčastňují hiporehabilitace. Naše moto: „Všechno dobré, co učiníš pro druhé, se ti mnohonásobně vrátí zpět."

Náš cíl:

Chceme být stabilním sdružením, které napomáhá jak postiženým dětem, tak jejich rodinám. Naší velkou snahou je, aby si rodiče při našich aktivitách odpočali a načerpali nové síly ke zvládnutí náročné situace s postiženým dítětem v rodině.
Naše hlavní aktivity: - podpora hiporehabilitace, kterou realizuje sdružení Ambra na Kolbišti v Černé, - psychorehabilitační víkendové pobyty pro celé rodiny, - tvořivé dílny pro děti a maminky (např. vánoční tvoření...), - společné setkání na srubu, - výlety do ZOO, do termálních lázní, na muzikály..., - pořádání tradičního a snad již i známého a velice úspěšného „Plesu Dobré vůle" v Uhřínově, na kterém se účastníci velice
dobře baví a my při té příležitosti získáváme část finančních prostředků na výše uvedené akce.

Muzikanti dětem 2020:

Jednou z dalších aktivit v letošním roce bude spolupráce s organizátory při akci „Muzikanti dětem", která proběhne v sobotu 23. května 2020 a finanční výtěžek pořadatelé věnují našemu klubu. Za získané prostředky chceme pořídit sociální zázemí – bezbariérovou toaletu (kadibudku) k našemu domečku u Kolbiště v Černé, čímž chceme nahradit stářím a počasím zničenou současnou kadibudku.
Zbylou část výtěžku použijeme ke spolufinancování vícedenního společného psychorehabilitačního pobytu rodin Asociace. Tyto pobyty jsou oblíbenou každoroční akcí, protože jsou organizovány pro celé rodiny a účastníci mají příležitost si odpočinout, relaxovat a načerpat síly, ale zejména si popovídat, sdílet svoje starosti a radosti při náročné a obdivuhodné péči o svoje děti.

Za Asociaci - Zdeněk Jůda, předseda klubu

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.