Festival filozofie zahájily debaty o významu veřejného prostoru a hrozbách online světa

P1220455Evropský festival filozofie včera ve velkém sále Jupiter clubu otevřely přednášky architekta Adama Gebriana a ekonoma Tomáše Sedláčka. Slavnostní zahájení čtrnáctého ročníku s podtitulem Hrozby a příležitosti pořadatelé z organizačních důvodů přeložili na čtvrtek 10. září od 17 hodin, na které navážou přednášky s koronavirovou tematikou Václava Hořejšího, Daniela Novotného a Zdeňka Hostomského.  

Slovenská politička Magdaléna Vášáryová a náměstek ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr se z účasti na festivalu omluvili.

Na úvod ředitel festivalu Milan Dufek vysvětlil programové změny, které zapříčinila koronavirová epidemie. Ochudit posluchače o festivalový svátek programový výbor ale nechtěl. „Samozřejmě jsem velmi rád, že všichni respektujete stanovená hygienická nařízení, podle kterých musíme mít v sále s více jak sto lidmi ochranu úst," dodal Dufek.

P1220484Prvním přednášejícím letošního ročníku festivalu se stal propagátor architektury Adam Gebrian, kterého přivítal na pódiu radní města Petr Velička.
Téměř dvouhodinový exkurz do světa architektury veřejného prostoru provázely fotografie Adama Gebriana, prostřednictvím kterých divákům na konkrétních příkladech velmi jednoduše vysvětlil smysl veřejného prostoru a jeho nenahraditelnou roli v životě lidí. Ukázal, jak lze leckdy velmi jednoduše a skromně veřejný prostor utvářet ke spokojenosti všech.
Závěrem také okomentoval několik architektonicky zajímavých míst Velkého Meziříčí, ale zmínil i některé nešvary, na které při procházce městem narazil. Na těchto příkladech zdůraznil, že pocit z veřejného prostoru se nedá ničím nahradit.

P1220492Druhým přednáškovým blokem na téma Hrozba, hrozně hodně příležitostí provedl ekonom Tomáš Sedláček, divácky velmi oblíbený účastník filozofického festivalu. Ten poukázal na stěhování světa lidí do čistě online světa internetu, který v sobě skrývá mnoho nejenom hrozných příležitostí. V této transformaci však Sedláček vidí částečnou předzvěst světa budoucího, v němž hraje hlavní roli internet. Během přednášky otevřel také témata týkající se úrovně demokracie, hrozeb mnohosti a hojnosti nebo našich biologických zlozvyků, které se do sterilního abstraktního světa přenést nedají.

Jako dárek si Tomáš Sedláček odvezl obraz od Borka Vytlačila, který mu malíř předal společně s ředitelem festivalu.  

Program i náplň dalších dnů Evropského festivalu filozofie naleznete zde.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.