Víkendové přednášky festivalu filozofie se týkaly hudby, občanské výchovy a architektury

8Páteční program Evropského festivalu filozofie obsahoval zamýšlení nad Filozofií a hudbou. Blokem o hudbě provedl profesor Miloš Štědroň a profesor Jiří Raclavský. Co je to hudební dílo? Tak se zamýšlel Raclavský, naopak Štědroň pouštěl skladby od Mozarta, Monteverdiho nebo Don Giovanniho.

Občanský výchova jinak? To bylo téma sobotní přednášky, na které vystoupil Ondřej Lánský z Akademie věd ČR, Alena Štruncová – krajská koordinátorka sdružení Občankáři.cz pro Pardubický kraj a Kraj Vysočina a Ondřej Andrys – náměstek ústředního školního inspektora z České školské inspekce. Moderování se ujal člen programového výboru Juraj Hvorecký. Blok přednášek zahrnoval zejména hloubání nad výukou občanské výchovy v 21. století. Posluchači získali například odpověď na otázku, na jakou podobu společnosti mají pedagogové studující připravovat?

Nedělní blok odpoledních přednášek se nesl ve znamení propojení vědy a architektury. Moderátor a zároveň spoluorganizátor projektu České ceny za architekturu ve Velkém Meziříčí, Petr Velička, na pódiu postupně vítal čtyři přednášející. Nejprve vystoupil pravidelný host festivalu Slávek Rabušic se svou floristickou show na téma Květiny jako součást umění, dále se ujal slova architekt a výtvarný umělec Petr Janda v rámci přednášky Autenticita tvorby. Nad živým vztahem Koní, lidí a krajiny se zamýšlel autorizovaný krajinářský architekt a zakladatel společnosti New Visit Tomáš Jiránek, večer posléze zakončil architekt Štěpán Valouch, kdy představil poslední téma Éterické váží 2,5 tuny/m3.

Zuzana Najtová a Lucie Málková

9 2

6 2

1

P1380364

P1370960

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.