Lidé na Fajtově kopci podpořili pacienty s lupénkou

P1410293„Nikdo s psoriázou nebo psoriatickou artritidou by neměl zůstat sám." Tak znělo heslo Puntíkového dne, osvětové kampaně na podporu pacientů s psoriázou neboli lupénkou, která se uskutečnila v pátek 29. října na Fajtově kopci. Ve snaze zbavit lidi předsudků přišla široká veřejnost symbolicky oblečená do puntíků.

Na návštěvníky čekal bohatý doprovodný program pro malé i velké zajištěný Dózou, střediskem volného času. Zahrály kapely USB Band a Zahrajem, vystoupil i Taneční orchestr ZUŠ Velké Meziříčí. Celou akcí prováděla zpěvačka a moderátorka Sonia Edde, známá z Rádia KISS nebo televizní stanice Prima Cool.

Cílem Puntíkového dne pořádaného spolkem Revenium bylo informovat veřejnost o povaze chronického zánětlivého autoimunitního onemocnění organismu, jehož projevy jsou viditelné především na kůži, postihuje ovšem i klouby a nehty. Je důležité vědět, že lupénka není infekční onemocnění, tudíž není důvod se pacientů stranit nebo je jakýmkoliv způsobem odmítat.

Druhý ročník celorepublikového happeningu měl zároveň charitativní charakter. K iniciativě se připojil tradiční český výrobce kvalitních hraček, společnost EFKO, která nechala zhotovit speciální edici puntíkové rodiny Igráčků. Figurky bylo možné zakoupit přímo na Fajtově kopci a jsou stále k dostání ve vybraných prodejnách ve Velkém Meziříčí (Amicus Kotvička, Amicus nákupní zóna u Kauflandu, Cukrářství u Hvězdy a Turistické informační centrum Velké Meziříčí) a také na e-shopu města a spolku Revenium.

Výtěžek poputuje na podporu vytypovaných rodin s dětskými pacienty jako příspěvek na ozdravný pobyt u moře v příštím roce.
Akce se konala u příležitosti Světového dne psoriázy. Její organizace se ujala Sestra v akci spolku Revenium a členka výboru pacientské organizace SPAE Gabriela Doleželová z Velkého Meziříčí.

Lucie Málková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.