Výstava obrazů M. Fiedlera bude otevřena v pátek

obr2Obrazy profesora velkomeziříčského gymnázia Miloslava Fiedlera budete moci spatřit od pátku 18. září v muzeu.

Osobnost Miloslava Fiedlera je nerozlučně spjata s velkomeziříčským gymnáziem. Generace studentů nejen vzpomínají, ale nesou si i pečeť nezapomenutelného setkání se „svým profesorem výtvarné výchovy, deskriptivy a matematiky". Ač se Miloslav Fiedler narodil v roce 1923 v Praze, žil ve Velkém Meziříčí od svých pětadvaceti let.
Umístěnka v roce 1948 na zdejší reálné gymnázium spojila definitivně jeho život s naším městem. Zde se oženil, žil se svojí rodinou, působil na gymnáziu plných 35 let až do svého odchodu do důchodu.
Svoje tvůrčí snahy propojil i se zdejším muzeem, s amatérskými filmaři, s divadelnictvím školním i městským, s činností v Sokolu. Jeho vášeň letecká nás ohromovala v preciznosti jím vytvořených modelů vojenských letadel. A často jsme potkávali pana profesora s fotoaparátem na toulkách městem i okolím.
Kdo z nás však věděl, že jeho doménou není svět matematiky, ale především svět barev? Svět nejen viděné, ale i tušené podstaty lidského bytí, svět plný pokory i neklidů vedoucích k pochopení. Svět nekonečných břehů fantazie, touhy i možností ztvárnění. Několik desítek obrazů o tomto vyprávějících profesor Fiedler během svého života namaloval. Zůstaly ukryty v jeho soukromí. Setkání s těmito malbami je znovusetkání s panem profesorem. A možnost pochopení mnohého, co nám život dává i bere.
Profesora Miloslava Fiedlera už od března 2013 nemůžeme potkat v našem městě. Jeho obrazy však je možnost spatřit při otevření výstavy v Muzeu Velké Meziříčí v pátek 18. 9. 2015 v 17 hodin. Výstava potrvá do 31. 10. 2015.
PaedDr. Eva Kočí Valová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.