Lidé mohou poprvé spatřit obrazy Miloslava Fiedlera

vystava fiedlerAktualizováno:

Překvapení z neznámého připravila mnohým páteční vernisáž výstavy obrazů Miloslava Fiedlera ve velkomeziříčském muzeu. Výstava vznikla v souvislosti s letošním výročím zdejšího gymnázia, s nímž jeho profesor na dlouhé roky spojil svůj život.


„Autor obrazů neměl nikdy touhu svá díla vystavovat a mnozí z vás ani netušili, jaké množství maleb je ukryto v jeho soukromí," uvedla kurátorka výstavy Eva Kočí Valová, „před dvěma lety však přišlo definitivum odchodu pana profesora Fiedlera na druhý břeh a rozhodnutí se rodiny nechat ve všech, kteří jej znali, ještě zaznít dopovězení jeho životního příběhu skrze obrazy, záznamy a svědectví o jeho životě." A tuto příležitost si nenechalo ujít mnoho jeho žáků, kolegů a dalších, kteří se na výstavě sešli již při její vernisáži. Připojili se tím i k oslavě 115. výročí dokončení stavby budovy tehdejší reálky, dnešního gymnázia, a 110. výročí zahájení jejího plného chodu.
Miloslav Fiedler byl totiž s gymnáziem spojen profesně i lidsky. Pětatřicet let na škole vyučoval výtvarnou výchovu, deskriptivu a matematiku. „Za zdmi gymnázia se také setkával se svojí ženou. Zdi reálky... Pan profesor volil téma budovy gymnázia ve svém výtvarném vyjádření často," připomněla Eva Kočí Valová.
Na obrazech Miloslava Fiedlera ve výstavní síni muzea lze vidět nejen zmiňované zdi reálky, ale i různá zákoutí Velkého Meziříčí, krajiny, tváře, portréty dětí, i autorův vlastní, zátiší, zachycení myšlenek a pocitů... Rozličné motivy i umělecké směry. Vše až do 31. října.

Martina Strnadová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.