• Velkomeziříčsko
  • Rozhovory
  • Tohle je jediná láska, kterou si můžete koupit za peníze, říkají Dvořákovi z chovné stanice ve Lhotkách

Tohle je jediná láska, kterou si můžete koupit za peníze, říkají Dvořákovi z chovné stanice ve Lhotkách

 DSC1738Mít domácího mazlíčka je zodpovědná volba, obzvlášť, pokud váží 40 kilogramů a potřebuje pohyb a péči. Své o tom vědí majitelé z chovné stanice Ze srubu u lesa. Naděžda Dvořáková (ND) a Josef Dvořák (JD) ze Lhotek žijí obklopeni přírodou, mají rybníček, jezírko a k tomu čtyři psy a dvě kočky. Dvě fenky slovenského čuvače, Karamel a Kleopatra, je, dle slov majitele, veleúspěšně reprezentují na výstavách a soutěžích. Neobvyklých úspěchů se dočkala zejména fenka Karamel, která ale krátce po narození předpoklad úspěchu neměla. Přečtěte si o výjimečném plemenu slovenského čuvače, o výstavách, výchově i povinnostech majitelů čtyřnohých mazlíčků.

Proč padla volba zrovna na plemeno slovenského čuvače?
ND: S dostavbou našeho domu přišla i hlavní otázka, jaké plemeno pejska si k domu vybereme. Bylo důležité zohlednit, že potřebujeme především dobrého hlídače. Náš dům stojí na konci vesnice, obklopený lesem a přírodou.

O plemeni slovenský čuvač jsme si načetli informace a shodli se, že to je to pravé. Náš první čuvač byla fenka Tammy Orlický talisman, která měla šťastný život, ale velmi krátký.

Poté jsme se rozhodli pořídit si hned dvě malé fenečky. Plemeno bylo jasné. Tentokrát jsme oslovili poradkyni chovu slovenských čuvačů, paní Petru Konečnou, která nám dala tip na velmi nadějný očekávaný vrh štěňátek...

Tak jsme si domů donesli Karamel a Kleopatru z chovné stanice Katčina zahrada...

Můžete specifikovat povahu slovenského čuvače?
JD: Slovenský čuvač je pastevecké plemeno. Jako hlídači jsou nesmlouvaví a nekompromisní. Nesmírně odvážní a oddaní psi. Čuvače vyšlechtili do bílé barvy z důvodu rozpoznatelnosti. Když vlci napadli ovčí stádo, pastevci je zaháněli střelbou a stávalo se, že za špatné viditelnosti zastřelili svého psa. Proto zářivě bílá barva kvůli odlišnosti od vlků.

Jak se snáší dvě fenky ve společném teritoriu?
JD: Radili jsme se, jestli můžeme mít dvě fenky stejného stáří z jednoho vrhu. Běžně se to nedoporučuje, protože jsou fyzicky stejně statné a v přírodě vládne hierarchie dominance, takže je to potíž, že není dané fyzickou převahou, která bude vůdce. Tím může docházet k častějším potyčkám.

ND: Výhodou je, že si dvě fenky spolu vyhrají. Jak si umí vyhrát, tak se umí i porafat. Když by si někdo pořídil starší a mladší fenku, pak by to nebyl problém, tam se role snadno rozdělí.

JD: Pokud si pořídíte psa a fenu, tak to vadit nebude. Pes se obvykle podřídí.

Jak jste si rozdělili povinnosti členů rodiny?
JD: Úkoly jsme si rozdělili dle časových možností. Já mám na starosti krmení. Krmím ráno půl kila granulí každé fence. Večerní krmení se skládá z přemraženého syrového masa a přílohy. Potom musí strava obsahovat i prvky zeleniny, nejsnazší je mrkev, vhodné je kysané zelí, ale dá se použít cokoli, co zahrádka nabízí. Psi potřebují procházky, to je starost zejména manželky. Když mohu, tak se také aktivně podílím. Tím, že jsou dvě, tak je to pro jednoho namáhavé, takže se zapojuje i dcera. Žena má na starosti chovatelství.

ND: Vedu celou administrativu, jsem členkou Klubu chovatelů slovenských čuvačů.

Kdy jste se účastnili první výstavy?
JD: První výstavu holky absolvovaly na Klubové výstavě v Chržíně ve třídě štěňat v půl roce. Na výstavách jsou psi řazeni do věkových tříd. Začínají štěňata, poté dorost, mezitřída, otevřená, šampioni a končí veteráni. Výstava skončila velkým úspěchem, Karamelka získala titul Nejlepší štěně, Kleopatra byla z fenek druhá.

Jaké úspěchy má Karamel za sebou?
JD: Karamelku je radost vystavovat. Z dvanácti výstav má deset vítězství, z toho 4xBOB, tedy vítěz plemene, a 2xBOS. Dvakrát získala DUO CACIB. 5. února v necelých dvou letech za své úspěchy obdržela titul Český šampion.

Navštívili jste i nějakou zahraniční výstavu?
JD: V dubnu jsme byli na dvoudenní výstavě ve slovenské Nitře. Karamelka reprezentovala parádně. Obě výstavy vyhrála plus získala ocenění Vítěz Slovenska. V květnu Karamel vyrazila do Pribyliny poblíž Tater na nejprestižnější výstavu slovenských čuvačů za účasti 91 psů. Karamelka dokázala zvítězit ve třídě šampionů. Z chovatelského hlediska je to cenné jak pro tenisty vyhrát Wimbledon.

Co Karamel posouvá před ostatní?
JD: Kara je opravdu moc pěkná fenka, to je vidět už na první pohled. Nádherná hlava, slýchávám od rozhodčích. Ve hřbetu ideálně rovná, a to i v předvedeném pohybu, to také rozhodčí často zmiňují. Obě naše holky mají perfektní kostru, dobře osvalenou, s mohutnou hrudí. Jak se říká, takové udělané... Karamel má ke všemu nádhernou bílou srst a tmavé oči. To se u čuvačů hodně cení, to jsou její trumfy k vítězství.

ND: Manžel říká, že je Karamelka turnajový hráč. Vždycky před výstavou se vzorně připraví, klidně a elegantně se předvede a oba působí v kruhu jako sehraní parťáci.

Založili jste si chovatelskou stanici s názvem Ze srubu u lesa. Povězte, jaký je proces se zakládáním chovu a kdy se budete těšit na první štěňátka?
ND: Já jsem si nejprve načetla postup na chovatelských stránkách Klubu chovatelů slovenských čuvačů v ČR (KCHSČ). Název chovatelské stanice je mezinárodně uznávaný, takže neexistují dva stejné názvy. Vybrali jsme název ze Srubu u lesa a požádali, zaplatili poplatek a čekali na dokument, který to zpečeťuje. Na jednu registrovanou chovatelskou stanici můžeme chovat jakékoliv plemeno, takže první vrh Ze srubu u lesa byl jeden malý jorkšírek Albert. Mimo dvou slovenských čuvačů máme i dvě jorkšírky.
Štěňátka od našich čuvaček plánujeme. Požádali jsme klub o vydání krycího listu, ten jsme získali pro obě fenky. Další fází je, že nám poradkyně pomohla s výběrem nejvhodnějšího jedince. Nyní čekáme na hárání fenek.

Je fenka vždy vhodná pro chov?
JD: Zásadní věc je uchovnění feny. Po roce musí projít rentgeny a kontrolou a pokud zjistí nějakou vadu, tak se zvíře v žádném případě nesmí uchovnit. Je to z důvodu držení linie rasy, aby se nemnožili nemocní pejsci. Hodnotí se celkový zdravotní stav, exteriér i povaha.

ND: My máme uchovněnou již Karamel i Kleopatru. Pokusíme se je postupně nakrýt obě dvě, ale uvidíme, jestli nám to vyjde.

JD: Chovatelství je loterie, úspěch a neúspěch jsou těsně vedle sebe.

Čí je který pejsek?
JD: Žena měla našeho prvního čuvače Tammy. Ta nás ve třech letech věku opustila 14 dní po operaci sleziny. S vidinou společného zájmu jsme si poté zamluvili dvě fenky. Do jejich chovu jsme nevstupovali s velkými ambicemi. Žena si však vybrala nadějné štěně Kleopatru. Já jsem dostal Karamel, štěně, které by si možná nikdo nekoupil. Rozčepýřený Racochejl. Majitelka je pojmenovala s velkým citem. Kleopatra byla nádherná, Karamel byla sladká, mazlivá.

ND: Když jsme si je odváželi domů, tak Karamel měla opravdu špatnou srst a nebyla moc hezká. Ale brzy vylínala a srst jí začala houstnout.

JD: Karamelka se narodila jako poslední štěně z vrhu, museli ji oživovat, poranili jí pacičku. Příchod na svět měla velmi náročný.

ND: Vítězství v soutěžích jsou pro Karamelku odměnou za to, jak těžký měla na začátku životní start.

Navštěvujete nějaké cvičiště a využíváte rad instruktorů?
JD: Každému bych doporučil navštěvovat cvičiště už se štěňátkem. My chodíme do Martinic, jsme tam absolutně spokojení. Jsou tam perfektní a zkušení instruktoři. Psi se naučí poslušnosti a zároveň se socializují.

ND: V současné době se však věnujeme moderní výcvikové metodě, kde je vhodnější pro výcvik klid a maximální soustředění. Je zde velmi důležité napojení psa na své pány, zesiluje se tak pouto mezi nimi.

ND: Nejlepší intenzivní kontakt se svým psem můžete zažít na táboře. My jezdíme pravidelně na čuvačí tábor pořádaný KCHSČ. Seznámíte se s lidmi, kteří propadli stejnému plemenu, máte stejné zájmy. Součástí jsou programy, kde se dělají pro psy výcvikové aktivity. Patří tam i besedy a přednášky. Dny i večery bývají plné zábavy a legrace. Takový pobyt všem chovatelům doporučujeme a my se už nyní těšíme na další ročník.

Máte pro čtenáře nějakou radu při výchově čtyřnohého mazlíčka?
JD: Základní rada je zvážit, jestli zvládnete tu odpovědnost. Především pozor na ostřejší plemena. I my si zažili své. Může to být obrovský problém. Pak je to pro všechny moc nepříjemné. Další je finanční stránka péče o psa. Zásadní je čas, který můžete zvířeti věnovat.

ND: Naše fenky nás mnohému naučily. Byly velmi vynalézavé, a i když jsme měli pocit, že jsou dobře zabezpečené, dokázaly nás občas nějakým novým nápadem překvapit. Touha svobody a volnosti ve volné přírodě byla pro ně silnou výzvou. K našemu zabezpečení jsme přidali ještě elektrické ohradníky, které jim nyní jasně vymezují teritorium hlídaného prostoru a jsou v bezpečí naše fenky i okolí.

JD: Úsilí, které do psa investujete, se vám desetkrát vrátí. Láska zvířete se nedá ničím nahradit. Pes si nikdy na nic nehraje. Tohle je jediná láska, kterou si můžete koupit za peníze. Důležité po rozhodnutí je zvolit správné plemeno. Zvažte si, k čemu psa máte, jestli je to hlídač či mazlíček do domu... Ideálně se o výběru poraďte. Když chcete něco dělat, tak tomu musíte věnovat čas. Doporučuji navštěvovat cvičiště, kurzy už od štěňat.

ND: Nejlíp pejsek poslouchá, když vás miluje, je to kamarád a dělá to pro vás. Musíte být zkrátka na jedné vlně, snažte se mu porozumět, pochopte ho a zkuste mu laskavě a jasně vysvětlit, co se po něm žádá.

Děkuji za rozhovor

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.