Místo pro Fajtfest je geniální

IMG 3501_copyLetos ve Velkém Meziříčí proběhne jubilejní, desátý ročník Fajtfestu (12.–14. 7. na Fajtově kopci). Mezi fanoušky hudebních stylů numetal, hardcore a metalcore si již vydobyl své jméno, a to nejen v České republice. Od nedávna má dokonce i svoji hymnu, kterou pro něj složila a nahrála skupina Mr. Dynaboom. „Je to pro nás obrovská pocta a závazek do budoucnosti,“ říkají dva zakladatelé Fajtfestu – Tomáš (Bob) Fleck a Jiří (Despou) Fialka. Pořadatelé se snaží každoročně potěšit návštěvníky i kapely nabitým programem a perfektní organizací akce. A v posledních letech přispívají i na dobročinné účely. „Charita pro nás není klišé, je to samozřejmost,“ zdůrazňují.

Letos chtějí podpořit Tomáška Voborníka (web, FB), který se ve dvou letech potýká s vážnou nemocí a prochází náročnou léčbou.

S jakým cílem jste Fajtfest zakládali?

Bob: Dřív, kolem roku 1998, jsme jezdili na festivaly ven, hlavně do Holandska. Viděli jsme, jaké jsou to monstrakce, a řekli jsme si, proč to nezkusit i tady.

Despou: Zakládali jsme festival na základě toho, co sami dva posloucháme.

V Česku vám něco podobného chybělo?

Bob: Ani ne v Česku, spíš na Vysočině nic podobného nebylo a není. V Česku lze naši akci přirovnat jedině k Mighty Sounds a Brutal Assault. Ty jsou ale stylově zaměřené trochu jinak a my se k nim nechceme blížit ani návštěvností, která je kolem dvaceti tisíc lidí. Když se areál na Fajťáku upraví, naše horní hranice bude 3–4 tisíce lidí.

Despou: V Meziříčí byly dřív nějaké koncerty metalu a rocku v Rock depu. My jsme chtěli udělat něco venku.

Kdo všechno stál u zrodu vašeho festivalu před deseti lety?

IMG 3505_RBob: Jedinými zakládajícími členy jsme my dva s Despem. Vlastně, nultý ročník Fajtfestu byl na Rudafestu, kde jsme se dali dohromady. V roce 2015 se do našeho týmu přidal můj bratr Milan a o rok později Lukáš Korbela z Prahy. To je náš nejužší tým, který rozhoduje hlavní věci. A pak jsou další čtyři lidi, kteří nám s festivalem celoročně pomáhají. Z osmičlenného týmu jsme každý úplně jiný a skvěle spolu dohromady fungujeme.

Kolik lidí pak pomáhá přímo na place během festivalových tří dnů?

Bob: Kolem osmdesáti.

Despou: Bez nich by to vůbec nešlo – od barmanů až po lidi, kteří tam uklízejí. Díky nim je náš festival jedinečný a má svoji atmosféru.

Počítali jste s tím, že jednou váš festival naroste do takových rozměrů?

Despou: Nejdřív jsme si mysleli, že festival bude pro Velké Meziříčí a okolí, pro naše kamarády apod. A postupně to tak nějak přerostlo.

Bob: První tři ročníky byly asi o dvou stech návštěvníků, takže to byla párty pro pár místních a známých. A za to jim musíme poděkovat, že nás v začátcích podrželi a dali festivalu šanci pokračovat. V pátém šestém ročníku se to celé otočilo. Nyní je tak osmdesát procent návštěvníků mimo náš region. Máme objednávky lístků z Německa, Polska, Ruska, Španělska…

Jakou návštěvnost máte teď?

Despou: Neradi udáváme přesná čísla, protože lidi si je spojí s cenou vstupenky a mají pocit, že jsme milionáři. Nikdo už za tím nevidí pořadatelské náklady a všechno kolem.

Bob: Taková kapela stojí fakt hodně tisíc eur. Spousta lidí si myslí, že rozpočet Fajtfestu je kolem čtvrt milionu, ale realita je mnohem krutější. Jestli mám říct nějaké číslo, pak bych odkázal na naši úmluvu se Ski klubem, že 2 000 lidí je v současné době kapacitní strop Fajtfestu. Takovou návštěvnost jsme ještě neměli, ale věřím, že se nám jí letos podaří dosáhnout.

Díky čemu Fajtfest přerostl do masové akce?

Despou: Hlavně díky zahraničním kapelám.

Bob: Zahraniční kapely jsme chtěli zvát už od začátku. Jenže v té době s námi nikdo nekomunikoval. Neznámý festival, nikdo o nás nevěděl. I když jsme nabídli peníze, které kapela požadovala, nepřijela. Museli jsme tedy jednu kapelu přeplatit, ona dorazila, všechno proběhlo v pohodě, muzikanti byli spokojení a u své agentury nás pochválili. A protože ta stejná agentura měla pod sebou i další kapely, o něž jsme měli zájem, další rok už jsme od nich měli tři. A teď od ní máme každoročně polovinu zahraničních kapel.

Takže šlo zejména o to, aby Fajtfest získal dobré jméno mezi kapelami.

Bob: Přesně tak. A taky místo pro Fajtfest máme naprosto geniální. Jinde jsou podobné festivaly na letištích, fotbalových hřištích, na náměstích, což je nesrovnatelné s tím, co je u nás. Fajtfest je v přírodě a navíc, rozhledna mu dodává magickou atmosféru. Jen jednou měl být Fajtfest na Americe a vybouchlo to. Teď jsme domluveni napevno se Ski klubem a jsme jim za to vděčni.

Slavné české kapely už tady hrály?

Bob: Všechny ne, ale ty nejlepší určitě – třeba Cocotte minute nebo The.Switch.

Despou: Tahle kapela pro nás byla snad tím největším impulzem pro to, náš festival zvětšovat. Oba dva je považujeme za nejlepší českou kapelu v tomhle stylu. Stáli jsme o ně hned od začátku festivalu, ale nechtěli jsme je zvát do té doby, než jsme si byli jistí tím, že náš festival je naprosto perfektně připravený.

Bob: Přesně. Věděli jsme, že chceme-li pozvat The.Switch, musíme mít profesionální stage a všechno. Do té doby jsme hráli jen v té dřevěné „hájence“. Takže pro The.Switch jsme pozvali lepšího zvukaře, postavili jsme stage… sice jsme spadli do červených čísel, ale v tu chvíli nám pomohl Hendrik van der Toll, kterému chceme strašně moc poděkovat, vděčíme mu za hodně. Od té doby je náš hlavní partner a je s námi i v týmu. Je to srdcař.

A kdo ze zahraničí byl zatím ten top, kterého jste mohli přivítat na Fajtfestu?

Bob: Dřív jsme ulítávali na německé kapele Emil Bulls, která v ČR do té doby nikdy nehrála, a nám se ji podařilo na Fajtfest dostat. Pak samozřejmě Crazy Town, obrovský pojem. Kdyby nám dřív někdo řekl, že tyhle kapely jednou budou hrát v Mezu a dokonce na našem festivalu, tak mu nevěříme.

Kolik kapel se vlastně na jednom ročníku vystřídá?

Bob: Kolem pětadvaceti. Letos jich budeme mít třicet, z toho jedenáct zahraničních. Pokud chceme lidi v areálu udržet a připravit je na headlinery, je to nutné.

Letos je největším tahákem kdo?

Bob: Určitě v pátek Emmure. Je to nejprofesionálnější kapela, kterou jsme kdy na Fajtfestu měli. Ve čtvrtek to budou také Američani (hed) p.e.

Despou: A v sobotu Crystal Lake z Japonska. Ti jsou sice po Evropě méně známí, ale máme zpětnou vazbu od fanoušků i pořadatelů, že jsou to velcí profíci. A ještě v České republice nehráli.

Jací vůbec jsou vyznavači té nejtvrdší muziky? Jsou takoví drsňáci, jak často na první pohled vypadají?

ST-1 webBob: Myslím, že v tomhle směru se veřejné mínění trochu mění. Musím říct, že ti lidé jsou naprosto bezproblémoví. Za těch deset let jsme nezažili žádnou rvačku, což o místních diskotékách říct nelze.

Asi jste se zpočátku potýkali s negativním veřejným míněním.

Despou: Ano. Začalo se to měnit k lepšímu tak po osmém ročníku. Máme pocit, že už se s festivalem město i lidé v něm sžili. Pokud někomu něco vadí, tak je to hluk. A ten je hodně o počasí. Někdy se nese přes celé město a jindy nic není slyšet.

Bob: Cítím i od lidí, kteří tuhle hudbu vůbec neposlouchají, že ví, že se touhle akcí může naše město prezentovat už nejen v České republice, ale i ve světě. Vždyť dnes už třeba někteří v Americe vědí, co je to Fajtfest a kde je Velké Meziříčí. Je to, podle mě, obrovský přínos pro město, který navenek není vidět.

Už máte i podporu radnice, asi taky nebyla hned od začátku.

Despou: Naše komunikace s městem se hodně zlepšila za pana starosty Necida. V mnohém nám pomohl a poradil.

Bob: Jsme spokojení s tím, jak se k nám v současné době město chová.

Kdy začínáte plánovat příští ročník?

Despou: Skončí Fajtfest, zhruba tak na měsíc se všichni zavřeme do svých bublin. Po měsíci se sejdem, zhodnotíme uplynulý ročník a začneme oslovovat kapely na další.

Bob: Už jsme v takové situaci, že si vybíráme z toho, co nám agentury nabídnou. Hlavně zámořské kapely, které plánují turné po Evropě. České se nám hlásí samy.

Tak to už jste skvěle zaběhnutí. Řešíte ještě vůbec nějaké problémy?

Bob: Druhý rok se potýkáme s některými místními taxikáři, kteří předražují cestu z Fajťáku do města. Není to vůči našim návštěvníkům fér.

Despou: V posledních dvou letech se objevil nešvar s vykrádáním stanů v areálu festivalu. Organizovaná skupina přijede, vykrade a odjede. Nejsou to lidi ze skupiny našich návštěvníků. Řešíme to a budeme mít tentokrát zajištěné hlídání i v noci.

Chcete něco vzkázat závěrem?

Děkujeme lidem ve Velkém Meziříčí a okolí za shovívavost. Těšíme se na všechny, kteří se za námi přijdou na Fajtfest podívat a samozřejmě díky všem partnerům, sponzorům a těm, kteří nám jakkoliv pomáhají. Sami bez nich bychom nezmohli nic.

Martina Strnadová

plakat A2

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.